Uspostavljena saradnja Muzeja žrtava genocida i Tužilaštva za ratne zločine

Odredbama ovog Protokola regulisana je saradnja u vezi sa prikupljanjem, obradom i korišćenjem podataka o ratnim zločinima i zločinu genocida počinjenim na području bivše Jugoslavije, kako za vreme Drugog svetskog rata, tako i tokom Ratova za jugoslovensko nasleđe

  • 0
Muzej žrtava genocida, Tužilaštvo za ratne zločine Foto: Muzej žrtava genocida

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković su u Beogradu potpisali Protokol o saradnji Muzeja i Tužilaštva.

Shvatajući ulogu i važnost prikupljanja, obrade i čuvanja podataka o ratnim zločinima, uključujući tu i zločin genocida, odlučni da započnu intenzivnu međusobnu saradnju i pomoć, želeći da sarađuju i unapređuju odnose iz oblasti prikupljanja, obrade korišćenja podataka o ratnim zločinima uključujući i zločin genocida, Tužilaštvo za ratne zločine i Muzej žrtava genocida danas su označili početak svoje kontinuirane međuinstitucionalne saradnje.

Odredbama ovog Protokola regulisana je saradnja u vezi sa prikupljanjem, obradom i korišćenjem podataka o ratnim zločinima i zločinu genocida počinjenim na području bivše Jugoslavije, kako za vreme Drugog svetskog rata, tako i tokom Ratova za jugoslovensko nasleđe.

Tužilaštvo za ratne zločine, kao tužilaštvo posebne nadležnosti osnovano Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim je uređeno obrazovanje, organizacija, nadležnost i ovlašćenja državnih organa i njihovih organizacionih jedinica radi otkrivanja, krivičnog gonjenja i suđenja za krivična dela određena ovim Zakonom.

Tužilaštvo za ratne zločine nadležno je da postupa radi otkrivanja, krivičnog gonjenja i suđenja za krivična dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, što uključuje i zločin genocida, te teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava izvršenog za teritoriji bivše Jugoslavije.

Muzej žrtava genocida, referentna ustanova kulture od nacionalnog značaja, osnovana je radi trajnog sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, prikupljanja, obrade i korišćenja podataka o njima i ostvarivanja obaveza iz Međunarodne konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Istovremeno, Muzej se bavi i prikupljanjem, obradom i korišćenjem podataka o Holokaustu i Samudaripen.

Strane-potpisnice su shodno svojim ulogama, mestu i nadležnostima određenim u zakonodavstvu Republike Srbije saglasne da međusobno sarađuju u vezi sa razmenom informacija, kao i činjenica o ratnim zločinima uključujući i zločin genocida; sprovođenjem studijskih poseta i seminara, kao i koordinisanjem zajedničkih aktivnosti koje su predmet saradnje.

Tužilaštvo će dostaviti Muzeju žrtava genocida podatke o pojedinačnim i grupnim žrtvama ratnih zločina i zločina genocida koji mogu biti od interesa i predstavljaju delokrug interesovanja i rada Muzeja žrtava genocida.

Muzej žrtava genocida, Tužilaštvo za ratne zločine Foto: Muzej žrtava genocida

Takođe, Tužilaštvo će dostaviti Muzeju žrtava genocida i dokaze (službena dokumenta, spiskove, svedočenja, fotografije i video–materijal) koji mogu biti od značaja u radu Muzeja žrtava genocida. To takođe uključuje i presude i optužnice Tužilaštva za ratne zločine. Navedeni dokazi, uključujući i odluke sudova i Tužilaštva, mogu se odnositi samo na pravnosnažno okončane postupke.

Muzej žrtava genocida će obezbediti i omogućiti da dokazna građa kojom raspolaže Tužilaštvo bude dostupna javnosti, te da bude korišćena u kulturno–istorijskom smislu, informativnom i obrazovnom pogledu, kao i drugim zakonom predviđenim svrhama. Muzej žrtva genocida će, po potrebi, organizovati i izložbe, publikovati i na drugi način činiti dostupnim javnosti navedenu građu.

Tužilaštvo, svesno činjenice o važnosti čuvanja dokaza o ratnim zločinima i zločinu genocida počinjenima na teritoriji bivše Jugoslavije, kako u Drugom svetskom ratu, tako i tokom Ratova za jugoslovensko nasleđe, kao i uloge Muzeja žrtava genocida u čuvanju sećanja na te zločine, izražava spremnost da dokaze i činjenice koje se odnose na ratne zločine i zločin genocida učini dostupnim javnosti sarađujući sa Muzejom žrtava genocida.

Muzej žrtava genocida će primenjujući savremene metode naučno–istraživačkog rada koristiti građu dostavljenu od strane Tužilaštva, kako radi negovanja kulture sećanja, tako i radi aktivnosti koje se odnose na izdavaštvo, informisanje, prosvetu, kako na području Republike Srbije, tako i inostranstvu.

Tužilaštvo izražava spremnost da u tom delu učestvuje na domaćim i stranim naučnim skupovima, konferencijama i okruglim stolovima koji će biti organizovani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA