Ovde su živeli srpski grofovi: Vraća se stari sjaj Kaštelu Dunđerski

Velika istorija vezuje se za ovo mesto jer su Stratimirovići učestvovali u osnivanju Sremskih Karlovaca, Sabornog hrama u Sremskim Karlovcima i Eparhije Sremske

  • 0
Rekonstrukcija Kaštela Dunđerski u Kulpinu Foto: Darko Kecman

Njegovo postojanje svedoči o moći i ugledu Srba u nekadašnjoj Habzburškoj Monarhiji, a posle Austro - Ugarskoj. Dvorac Dunđerski u Kulpinu je zaštićeno je kulturno dobro Republike Srbije od visokog značaja. Srbi su imali svoje plemićke porodice, Grofove i Vojvode, a jedan od njih bio je i Grof Stratimirović koji je i graditelj ovoga dvorca kojeg je posle prodao porodici Dunđerski.

Velika istorija vezuje se za ovo mesto jer su Stratimirovići učestvovali u osnivanju Sremskih Karlovaca, Sabornog hrama u Sremskim Karlovcima i Eparhije Sremske.

- Osnovni problem ovde u Kulpinu vezano za obnovu dvorca i toga što je on u takvom stanju jeste nerešeno pitanje postupka restitucije koji je još uvek u toku, s obzirom da postoji potomak koji stiče pravo da mu se sve to vrati. Njegovo ime je Nikola Tanurdžić, sin Nadežde Jakusike Dunđerski, ćerka Đorđa Dunđerskog, tako da svi ti zahvati koji treba da se rade su zapravo ograničeni - ističe upravnik Dvorca Filip Forkapić.

On dodaje da su nasledniku u prvom krugu postupka restitucije, koja još nije završena, država vratila zemlju, a u drugom krugu država treba da vrati stambene objekte, poslovne prostore, zgrade, kuće, stanove itd, tako da je taj postupak još u toku. To sve onemogućava da se konkuriše fondovima na konkursima zbog nerešenog imovinsko - pravnog pitanja.

- Ovo što se trenutno radi je vanredna situacija, s obzirom da je zbog dotrajalosti krova došlo do prokišnjavanja i propadanja fasade u znatnoj meri i to je razlog zbog kojeg se to radi ali sve ostalo će se raditi po završetku postupka restitucije. Restitucija je u toku, a mi zaposleni muzeja Vojvodine u čijoj je sada nadležnosti dvorac nemamo informaciju dokle se stiglo. Postoje priče i mnoge glasine kruže da mu se vratilo i da će se on prodati, ali trenutno je status quo, tako da mi radimo dok se ne završi konačna subine - navodi upravnik Filip Forkapić.

Obnovu dvorca je finansirao pokrajinski sekretarijat za Kulturu, Javno Informisanje i odnose verskih zajednica AP Vojvodine u iznosu od 51,8 miliona dinara to je ta prva faza koja obuhvata gradjevinsko zanatske radove (radovi na krovu, limarski radovi) i konzervatorske i restauratorske radove (radovi na kamenoj articiji sa dekorativnim poljima, unana i vazama sa postoljem).

Prva faza počela je krajem avgusta i trajaće do kraja aecembra meseca ukupno 120 radnih dana.

- U nedostatku radne snage u Srbiji radnici na popravci dvorca su majstori iz Kube i Turske, a izvođač radova je graditeljsko preduzeće "Granit" iz Sremske Mitrovice sve se vrši pod nadzorom pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina. To je ta prva faza, druga faza koja će biti sledeće godine obuhvata radove na fasadi, stepeništu, zidiću ispred dvorca, radove na unutrašnjosti - enterijer kao i nameštaj koji je na kontervaciji tako da po završetku radova na velikom dvorcu taj nameštaj će se vratiti i posetioci će moći konačno da vide i postavku nameštaja u velikom dvorcu, a s obzirom da je sada dvorac zatvoren posetioci mogu da vide samo poljoprivredni muzej - dodaje upravnik dvorca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA