≫ 

Poznati laureati Vukove nagrade za 2022. godinu: Rade Radivojević je jedan od dobitnika

Žiri je odabrao među 84 kandidata

  • 0
Rade Radivojević Printskrin: Youtube/RTS Zabava - Zvanični kanal

Poznati su dobitnici Vukove nagrade za 2022. godinu, koje je žiri odabrao među 84 kandidata, a nagradu Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje 59. put.

Žiri u kojem su bili prof. dr Darko Tanasković - filolog orijentalista, Zoran Gutović - izdavač, prof. dr Uroš Dojčinović - muzički umetnik, Bora Dugić - muzičar, Selimir Radulović - književnik, prof. dr Elizabeta Ristanović - profesor VMA, Radovan Trnavac Mića – slikar i Živorad Ajdačić - reditelj i scenarista odlučio je da nagradu dobije deset istaknutih ličnosti iz sfere nauke, kulture, prosvete, umetnosti.

Tako su laureati dr Vojislav Andrić - doktor metodike matematike (Valjevo), prof. dr Milivoje R. Jovanović – književnik (Niš), Lune Levajac – književnik i kulturni poslenik (Čačak), prof. dr Lidija Nerandžić Čanda - profesorka srpskog jezika i književnosti (Sombor).

Nagradu će dobiti i Pavle Popović – slikar (Kraljevo), Radivoje Rade Radivojević – kompozitor iz Beograda, Živojin Rakočević – prof. srpskog jezika, književnik i publicista (Gračanica), Đorđe Sibinović – pisac, profesor, scenarista i kompozitor (Beograd), prof. dr Momčilo Spasojević Čelinac - književnik (Republika Srpska) i Zoran Stamatović – dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta u Užicu.

Takođe, na predlog žirija, Izvršni odbor Kulturno- prosvetne zajednice Srbije doneo je odluku da Izuzetnu Vukovu nagradu za 2022. godine dobiju Novica Đurić, književnik i scenarista iz Crne Gore i prof. dr Miloš Kovačević, lingvista iz Republike Srpske.

Izuzetnu Vukovu nagradu za 2022. godinu dobijaju Matematičko društvo “Arhimedes”, Narodna biblioteka Osečina, Srpska čitaonica u Irigu, i “Belvodska rozeta” - kulturna manifestacija.

Nagrade će biti uručene početkom februara 2023. u Predsedništvu Srbije.

Miroslav Karić dobitnik nagrade "Lazar Trifunović" za 2022. godinu

Istoričar umetnosti i kustos Miroslav Karić dobitnik je prestižne nagrade "Lazar Trifunović" za tekst "Studija slučaja", objavljen u istoimenom katalogu publikovanom povodom samostalne izložbe umetnice Biljane Đurđević, koja je održana u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu od 25. marta do 23. maja 2022. godine.

Odluku o nagradi doneo je jednoglasno žiri u sastavu Darka Radosavljević Vasiljević, Stevan Vuković i Ana Ereš.

Nagrada "Lazar Trifunović" se od 1993. godine dodeljuje sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše nove metodološke i interpretativne modele i pristupe u pisanju o modernoj i savremenoj vizuelnoj umetnosti u

štampanim i elektronskim medijima, i predstavlja jedino stručno priznanje koje motiviše kritičko mišljenje u ovoj oblasti.

Miroslav Karić je istoričar umetnosti, kritičar, kustos.

Punih dvadeset godina bio je sekretar i kustos u nezavisnoj umetničkoj asocijaciji Remont.

Od 2010. godine je u kustoskom timu projektne inicijative Fotodokumenti i u organizacionom timu nagradnog programa "Dimitrije Bašičević Mangelos".

Od 2020. godine radi kao kustos u Muzeju savremene umetnosti Beograd.

Učestvovao je u nebrojeno mnogo kustoskih, saradničkih, koordinatorskih kao i PR angažmana u oblasti profesionalne savremene umetnosti.

Dobitnik godišnjeg priznanja ULUPUDS-a za stvaralačke rezultate u 2011. godini i Nagrade Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2019. godini.

Knjiga pisca za decu iz Pirota Maje Cvetković Sotirov, o detinjstvu Tesle

Knjiga za decu "Čarobni jedrenjak - priča o Nikoli Tesli", autorke Maje Cvetković Sotirov iz Pirota, dobitnik je prestižne nagrade Tesline naučne fondacije.

Nagrada će biti uručena na promociji ove knjige 14. januara u Njujorku, simbolično u hotelu "Njujorker", gde je, po mnogima najveći svetski naučnik Nikola Tesla, živeo i stvarao.

Kako je za Tanjug kazala autorka knjige, koja je već sada postigla izuzetan uspeh, reč je o nagradi koju dodeljuju "Tesla science foundation USA" i Teslina naučna fondacija iz Srbije.

"Ovo je zaista izuzetan podstrek za moje saradnike i mene u ime promovisanja Teslinog lika i dela. Knjiga je objavljena pre godinu dana, posle mnogobrojnih razgovora sa brojnim čitaocima iz regiona Balkana, ali i čitavog sveta. Verujem da ova knjiga zahvaljujući Tesli i njegovoj upornosti povezuje sve nas na najbolji mogući način", navodi autorka Cvetković Sotirov, koja živi i radi u Pirotu.

Glavna tema knjige je deo Teslinog života kojim su se možda ponajmanje bavili istraživači i oni koji proučavaju život i rad čuvenig naučnika, a to je njegovo detinjstvo.

"Moto moje knjige je 'Kada detinjstvo odraste, vaspitanje se pretvara u životni put'. U mojim mislima je od momenta kada sam počela da slušam priče mog deke o nestašlucima dečaka Tesle, o njegovom umeću hvatanja žaba, gundelja, njegovom velikom snu i točkovima koje pokreći slapovi Nijagare. Zajedno sa tim pričama, u meni su sazrevala različita pitanja i dileme", kazala je autorka.

"Šta je to dečaka sa Balkana odvelo u svet, ka Parizu, Njujorku, Čikagu, Nijagari. Pitala sam se da li je to snaga korena i predaka, da li je to ljubav roditelja, možda knjige, beskrajna igra, mašta ili je bilo nešto drugo. I sva ova pitanja, kroz priču o Nikoli Tesli pokušavam da osvetlim čitaocima svih generacija, posebno deci, i kažem, ako može mali dečak Tesla da osvetli čitav svet, možemo i mi da imamo svoj san i da ne odustanemo od njega", rekla je Sotirova.

Maja Cvetković Sotirov, po struci profesorka književnosti, stvara svoja književna dela pod umetničkim imenom Maja C.S.

Do sada je objavila nekoliko izdanja koja su se našla i na Amazonu, prevođena su na više jezika, a poslednje izdanje "Čarobni jedrenjak - priča o Nikoli Tesli" našlo se početkom 2022. godine i na prestižnoj Makartovoj TOP 10 listi izdanja.

Veliko interesovanje za knjigu o detinjstvu Nikole Tesle vlada posebno u SAD, gde je pobudila veliko interesovanje čitalačke publike.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA