Vreme čitanja: oko 2 min.

Uručene 59. Vukove nagrade u Predsedništvu Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik žirija Darko Tanasković je istakao da je njihov posao "bio nezahvalan i težak"

  • 0
Vukove nagrade Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije uručila je 59. "Vukove nagrade" na svečanosti u Predsedništvu Srbije, pred zvanicama iz kulturnog, verskog i političkog života.

"Vukovu nagradu" za 2022. godinu dobili su doktor metodike matematike Vojislav Andrić, direktor Narodnog pozorišta u Užicu Zoran Stamatović i profesorka srpskog jezika Lidija Nerandžić Čanda.

Nagrada koja se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je i slikaru Pavlu Popoviću i kompozitoru Radetu Radivojeviću.

Na osnovu odluke žirija dobitnici "Vukove nagrade" su i književnici Milivoje R. Jovanović, Lune Levajac, Živojin Rakočević, Đorđe Sibinović i Momčilo Spasojević.

Predsednik žirija Darko Tanasković je istakao da je njihov posao "bio nezahvalan i težak", jer su od predloženih 84 kandidata skoro svi zasluživali priznanje, dodavši da se nada da je njihova odluka ispravna pošto je doneta jednoglasno.

Čestitajući dobitnicima, Tanasković je istakao da su oni "osvedočeno potvrdili da je preglaštvo na polzu otačastva postalo način njihovog života".

Žiri "Vukove nagrade" činili su i Predrag Marković, Zoran Gutović, Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, Elizabeta Ristanović, Radovan Trnavac i Živorad Ajdačić.

"Izuzetnu Vukovu nagradu", na predlog žirija Izvršni odbor KPZ Srbije je dodelio književniku Novici Đuriću i jezikoslovcu Milošu Kovačeviću.

Od ustanova to priznanje dobili su Matematičko društvo "Arhimedes", Narodna biblioteka Osečina, Srpska čitaonica u Irigu i kulturna manifestacija "Belovodska rozeta".

U ime svih dobitnika, Kovačević se obratio prisutnima kratkim slovom o Karadžiću, gde je, između ostalog, rekao da je "neophodno zakonski zaštiti srpski jezik i ćirilicu koji su u teškom stanju".

"Čuvajmo naš srpkski jezik jer on nema nikog osim nas. A time čuvamo i Vuka nas kao Srbe", dodao je Kovačević.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Ivica Radović je istakao, između ostalog, da visokom društvenom značaju "Vukove nagrade" doprinosi održavanje svečanosti u Predsedništvu.

"To govori o visokom vrednovanju nagrade od strane predsednika Aleksandra Vučića", rekao je Radović.

Generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić je u pozdravnoj reči istakao da se ponose dobitnicima, koji su svoj život delima i pregalaštvom posvetili "lepoti, humanosti, miru i stvaranju, čineći svakodnevno našu Srbiju lepšom i boljom".

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović je poručio da Srbi u Crnoj Gori ostaju jedinstveni u želji za povezanošću sa svojim narodom u Srbiji i Republici Srpskoj.

"Vukova nagrada" za pojedince se sastoji od diplome, rad slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Karadžića, delo vajara Nebojše Mitrića, i knjige Milovana Vitezovića o Karadžiću. Ustanove su dobile diplomu i plaketu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA