Vreme čitanja: oko 2 min.

Preminuo Vejn Šorter

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzičar je preminuo danas u bolnici u Los Anđelesu u 89. godini * Dobitnik je 11 Gremija, kao i Gremi nagrade za životno delo

  • 0
Wayne Shorter Vejn Šorter saksofonista Foto-montaža: Profimedia/Getty images/Emma McIntyre, Profimedia/Zuma Press/Philippe Gras

Vejn Šorter, jedan od najvećih američkih džez saksofonista, čija je karijera obuhvatala bop, fjužn i druge džez stilove, preminuo je danas u bolnici u Los Anđelesu u 89. godini, prenosi Gardijan.

Šorter je bio centralna figura u tri velike džez grupe 20. veka - Jazz Messengers, na čelu sa bubnjarom Artom Blejkijem, koji je uspostavio "hard bop" stil iz sredine veka, kvintet Majlsa Dejvisa sredinom do kasnih 1960-ih i Weather Report, prenosi Tanjug.

Takođe je imao dugo i plodno partnerstvo sa Džoni Mičel, pojavio se na 10 njenih albuma i sarađivao sa rok muzičarima kao što su Carlos Santana i Steely Dan. Dobitnik je 11 Gremija, kao i Gremi nagrade za životno delo.

Šorter je rođen u Njuarku, Nju Džersi, 1933. godine, a klarinet je počeo da svira sa 15 godina, da bi se na kraju fokusirao na tenor i sopran saksofon. Nakon srednje škole, studirao je muzičko obrazovanje, a nakon dve godine u vojsci svirao je sa Mejnardom Fergusonom pre nego što je angažovan u Jazz Messengers 1958. godine, svirajući zajedno sa Blejkijem, Lijem Morganom, Fredijem Habardom i drugima. Komponovao je brojne komade za grupu i na kraju postao muzički direktor, ali ga je nakon brojnih pokušaja angažovao Majls Dejvis 1964.

Šorter je doprineo brojnim kompozicijama, uključujući naslovne pesme sa albuma Nefertiti i ESP, i ostao je nakon što se kvintet raspao 1969. za još jedno Dejvisovo remek delo te godine, In a Silent Way.

Objavio je solo albume uključujući Speak No Evil, Night Dreamer i JuJu, snimljene 1964. Kao i Dejvis, njegovo sviranje je tada postalo slobodnije, atonalno i počelo je da se meša sa rokom, latino muzikom i drugim stilovima, što je dovelo do formiranja njegove sledeće grupe, Weather Report.

Godine 2017. dobio je nagradu Polar Music, a 2018. ga je Kenedi centar proglasio za počasnog člana, dok je 2013. dobio nagradu za životno delo Instituta za džez Thelonious Monk (sada Hancock Institute of Jazz).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA