≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni spisak srpske dece spasene zahvaljujući Diani Budisavljević u Narodnom muzeju Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usled ogromnog interesovanja javnosti i medija Muzej žrtava gencoida je odlučio da taj prvorazredno vredan artefakt privremeno izloži u Narodnom muzeju Srbije

  • 0
Diana Budisavljević Foto: Arhivska fotografija

Počev od srede 26. aprila 2023. godine, u 12 časova, pa u narednih deset dana, u atrijumu Narodnog muzeja Srbije biti izložen autentični spisak dela srpske dece spasene zahvaljujući plemenitoj Diani Budisavljević iz hrvatskih logora u drugoj polovini 1942. godine koji je odnedavno u posedu Muzeja žrtava genocida.

Od petka, kada smo to objavili, naši, kao i brojni mediji u regionu, bruje o epohalnom otkriću do koga je Muzej došao.

Pod oznakama ,,hitna vest", ,,epohalno otkriće" ili ,,u srpskoj prestonici eksplodirala istoriografska bomba", mediji u regionu i Zapadnoj Evropi ne prestaju da izveštavaju o tome da je Muzej, nakon

više od 80 godina, došao do, kako to nazivaju, "srpske Šindlerove liste".

Takođe, vodeći stručnjaci i institucije u svetu upućuju čestitke Muzeju na ovom otkriću. Dovoljno će biti ukoliko ukažemo na to da su prve stigle iz SAD i Izraela.

U pitanju je originalni spisak koji sadrži podatke o bezmalo 5.800 srpske dece spasene u okviru akcije plemenite Diane Budisavljević.

Usled ogromnog interesovanja javnosti i medija Muzej žrtava gencoida je odlučio da taj prvorazredno vredan artefakt privremeno izloži u Narodnom muzeju Srbije.

Tom prilikom, u sredu, 26. aprila 2023. godine u podne, u atrijumu Narodnog muzeja Srbije biće održana pres-konferencija tokom koje će se prisutnim predstavnicima sredstava javnog informisanja obratiti gospođa Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, i gospodin Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

(Telegraf.rs)

Video: Dnevnik Diane Budisavljević - priča o ženi koja je srpsku decu spasavala iz NDH logora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA