Vreme čitanja: oko 2 min.

Mirović otvorio Dečji festival "Gračanici na dar"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ovaj festival budi ono najvrednije u nama, osećaj prema tradiciji, prema našoj slavnoj prošlosti, prema nasleđu koje uvek i na svakom mestu moramo da čuvamo da bismo i u sadašnjosti i u budućnosti znali ko smo, odakle smo, ko su naši preci, kakvi su naši koreni, gde je naš izvor"

  • 1
Igor Mirović Foto: vojvodina.gov.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas Dečji festival „Gračanici na dar“, koji se održava u Omladinskom kampu „Letenka“ na Fruškoj gori u okviru trećeg Međunarodnog dečjeg festivala folklora „Razigrana mladost“.

„Ovaj festival budi ono najvrednije u nama, osećaj prema tradiciji, prema našoj slavnoj prošlosti, prema nasleđu koje uvek i na svakom mestu moramo da čuvamo da bismo i u sadašnjosti i u budućnosti znali ko smo, odakle smo, ko su naši preci, kakvi su naši koreni, gde je naš izvor. To je, zapravo, vaša misija, misija svih onih koji se u okviru kulturno-umetničkih društava okupljaju i neguju našu tradiciju“, izjavio je Mirović.

Reč je o jednom od najvećih dečjih folklornih festivala, koji okuplja ansamble iz zemlje i regiona sa preko 400 učesnika i organizuje se sa ciljem upoznavanja dece i mladih kroz očuvanje folklorne tradicije regiona i negovanje fer-pleja u sportu.

„Okupili smo se iz brojnih krajeva. Osim dece iz Gračanice, ovde su i deca iz Pazove, Inđije, Zemuna, Brčkog, Sanpetera u Rumuniji, i brojnih drugih mesta. Ovde ste da širite prijateljstvo i ljubav i da upoznajete jedni druge, a ove godine da biste posebno upoznali našu Gračanicu i naše običaje sa Kosova i Metohije, ali i da deca upoznaju običaje, kulturu i decu srpske Vojvodine“, istakao je Mirović.

Festival i boravak dece iz Gračanice organizuje se uz podršku Pokrajinske vlade, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.

Tokom petodnevnog boravka, decu očekuje bogat sportski i kulutrno-umetnički program, u okviru kojeg će obići fruškogorske manastire, Novi Sad i Sremske Karlovce – jedno od glavnih središta naše duhovnosti, i imaće niz prijateljskih sportskih susreta.

Direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta Danijel Župić zahvalio je svim učesnicima, navodeći da će saradnja Zavoda i Opštine Gračanica biti nastavljena i u budućnosti.

„Vojvodina je naš dugogodišnji prijatelj. Hvala Pokrajinskoj vladi na podršci – na svemu što čini za našu decu, Gračanicu, Kosovo i Metohiju. Nastavićemo našu saradnju koja je usmerena na omladinu, sport i rekreaciju“, izjavila je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

(Telegraf.rs)

Video: Mirović: "Predsednik Vučić je inicirao da se svake godine okupljamo povodom ovakvog datuma"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA