Vreme čitanja: oko 2 min.

U Pragu se održava svetska manifestacija posvećenoj scenskom dizajnu i prostoru: I Srbija ima predstavnike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nacionalna postavka posvećena je izuzetnim ljudima i njihovim radovima

  • 0
Prag, Kvadrijenal Foto: Ministarstvo kulture

Na Kvadrijenalu u Pragu, najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru, Republika Srbija ima predstavnike u dve kategorije: Sekcija zemalja i regiona (Section of Countries and Regions) i Studentska izložba (Student Exhibition) sa zajedničkom temom "O nežnosti, snovima i odgovornosti".

Nacionalna postavka posvećena je izuzetnim ljudima i njihovim radovima, dok se studentska bavi pričama o posebnim prostorima mladih ljudi, mestima o kojima misle i sanjaju.

Specifičnost oba rada ogleda se i u uspostavljanju aktivnog odnosa prema mestu izlaganja, Praškoj tržnici, u sadržinskom, značenjskom i prostornom kontekstu.

Nacionalna postavka, pod nazivom "Moonshine piano" koncipirana je kao višeslojna "pripovedačka mašina" koja uključuje značajne predstavnike savremene pozorišne i nepozorišne scene u Srbiji u razvoj novih narativa zasnovanih na specifičnim artefaktima.

Centralni element postavke je vrsta hibridnog "rekvizita za razgovor", stvorenog od odbačenog klavira i mikro-destilerije, čiji je primarni zadatak da proizvede okvir za fiktivno pripovedanje između domaćina, gostiju i publike. Kustos postavke je arhitekta i scenski dizajner Miodrag Kuč.

Studentska izložba "Sanjarenje" koncipirana je kao zajednički umetnički rad 15 studenata različitih fakulteta u Srbiji.

Rad u formi performativne instalacije nastao je tokom višemesečnog kreativnog procesa i bavi se transakcijom snova. Kustoski tim Studentske izložbe čine Aleksandra Pešterac i Daniela Dimitrovska (Fakultet tehničkih nauka), Pavle Dinulović (Fakultet dramskih umetnosti), Ninoslava Vićentić (Fakultet primenjene umetnosti), Andrea Palašti (Akademija umetnosti Novi Sad), Pavle Stamenović (Arhitektonski fakultet Beograd), Natalija Bogdanović (FILUM Kragujevac) pod mentorstvom Maje Vilić, Vladimira Savića i Maše Seničić.

Komesari-kustosi nastupa Republike Srbije, čiji je pokrivitelj Ministarstvo kulture, su Biljana Jotić, istoričar umetnosti i direktorka Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Tatjana Dadić Dinulović, teoretičar scenskog dizajna i redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Praški kvadrijenale osnovan je 1967. godine i predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva.

Umetnički koncept ovogodišnjeg Kvadrijenala, koje traje do 18. juna, posvećen je temi "Rare", shvaćenoj u širokom polju mogućih prevoda ovog pojma, ali sa prevashodnom željom da ukaže na ideje, dela i umetnike koji stvaraju u pozorištu i izvođačkim umetnostima u poslednjih šest godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA