Vreme čitanja: oko 2 min.

Nenad Jezdić: "Junak brani sebe od drugoga, onaj koji je čojstven brani druge od sebe"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Zlatiboru dodeljena priznanja "Vitez Srbije" u više kategorija

  • 0

Priznanja „Vitez Srbije“, koja se dodeljuju ljudima koji daju viteške doprinose Srbiji, svojoj zajednici, struci i poslovima kojima se bave, uručena su na Zlatiboru u okviru manifestacije "Vidovdanske kulturne svečanosti".

Plaketa Vitez srpske književnosti pripala je Gordani Maletić, koja je priredila 10 antologija srpske proze za decu i jednu poezije, dok je Vitez srpske glume Nenad Jezdić.

"Čojstvo i junaštvo, junaštvo je isto što i viteštvo, a nijedno ni drugo ne idu bez čojstva, pa ja večeras moram pokušati biti čojstven. Junak brani sebe od drugoga, onaj koji je čojstven brani druge od sebe, a glumac u ovakvim situacijama mora se truditi da brani sebe od sebe - sebe večeras na Zlatiboru da odbranim od sebe, od onog koji se nadima i gordi i i da budem sa svojim narodom, na zemlji", kazao je Jezdić.

Vitez srpske muzike je virtuoz na harmonici Ljubiša Pavković, autorka serijala “Nekada davno-Srpske narodne bajke” Valentina Delić je Vitez srpske kulture, a Vitez srpskog slikarstva je Slavko Krunić.

Vitez srpskog sporta je paraatletičar Nebojša Đurić, koji je oborio svetski rekord u bacanju diska na Svetskom kupu u paraatletici u Italiji.

"Ovo je jedna od najznačajnijih nagrada u životu, kada znam koji su sve ljudi i velikani osvojili ovu nagradu. Osećam se tako malim među njima, ali vrlo ponosnim i zahvalim", rekao je užički paraplegičar.

Vitez srpske medicine je Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš, koja je nakon 100 radnih dana i 12 uzastopnih vikenda u kojem je osoblje radilo bez finansijske nadoknade, eliminisala liste čekanja.

"Ovo je zaista veliki motiv za našu kliniku da dalje nastavimo da se beskompromisno borimo za očuvanje i unapređenje zdravlja naših građana, s obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti broj jedan u zemlji", naveo je kardiohirurg UKC Niš Vladimir Stojiljković.

Vitez srpske privrede je Ljubiša Krstajić, zbog investicija u razvoj hotelijerstva na Zlatiboru.

"Vidovdanskim kulturnim svečanostima" na Zlatiboru počinje kulturno leto, u okviru kojeg će biti održane brojne predstave, koncerti i manifestacije pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, a uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Video: Dodela priznanja Vidovdanski Vitez: Pogledajte ko je sve među nagrađenima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA