Vreme čitanja: oko 2 min.

Manifestacija "Dani Nikole Tesle 2023" u Srbiji, a festival posvećen čuvenog naučniku u Nijagara Folsu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manifestacija "Dani Nikole Tesle 2023" će se održati u Beogradu, u Kolarčevom narodnom univerzitetu, u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici i u Naučnom parku u Šapcu

  • 1
Nikola Tesla, 1893 Foto: Napoleon Sarony

U organizaciji Tesline naučne fondacije iz Amerike i Srbije (TNF) od 8. do 11. jula biće organizovana manifestacija „Dani Nikole Tesle 2023“ na više lokacija u Srbiji, saopšteno je iz te fondacije.

Manifestacija će se održati u Beogradu, u Kolarčevom narodnom univerzitetu, u Srednjoj tehničkoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici i u Naučnom parku u Šapcu.

Program "Susret Teslinog naroda u Beogradu" sufinansirala je Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije.

Osnivač TNF iz Filadelfije Nikola Lončar rekao je daTeslina naučna fondacija ovakve manifestacije organizuje od 2010. godine u SAD, a od 2013. godine i u Srbiji.

"Na našu veliku radost, ove godine postavljamo dve nove Tesline biste – jednu u školi u Sremskoj Mitrovici, a drugu u Naučnom parku u Šapcu. Bistu u Sremskoj Mitrovici poklanja Radovan Ždrale, koja je njegovih ruku delo i koja je urađena od poludragog kamena sa Fruške Gore i biće trajno izložena na postamentu u holu Srednje tehničke škole. Bistu u Šapcu poklanja TNF, i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića", rekao je on.

Dodao je da će se u manastiru Šišatovac služiti pomen Teslinom ujaku Petroniju Trbojeviću koji je za života bio vezan za taj manastir na Fruškoj Gori, gde je i sahranjen, dok će se u manastiru Petkovica služiti pomen Georgini-Đuki, majci naučnika.

Član Upravnog odbora TNF Srbija Predrag Karasović rekao je da je edukacija mladih veoma važna zbog čega se intezivno radi na otvaranju Tesla klubova u školama, kako u Srbiji tako i širom planete.

Dodaje se da je ulaz na manifestaciju slobodan, a svi zainteresovani za praćenje programa u Beogradu treba da se prijave na teslinnarod@gmail.com.

Broj mesta na Kolarcu je ograničen.

Festival posvećen Nikoli Tesli 9. jula u Nijagara Folsu

Međunarodni festival povodom Dana Nikole Tesle biće održan 9. jula u Nijagra Folsu u Kanadi, gde je to zvanični praznik grada, najavili su danas organizatori iz Srpske škole "Nikola Tesla", koja se nalazi u tom gradu.

"Festival će se održati u Viktorija parku pored Teslinog spomenika i Trga Nikole Tesle, velikog vodopada i hidrocentrale iz 1901. godne čiji generatori su rađeni po Teslinim patentima", izjavio je direktor škole i festivala Borislav Živković.

Kako je najavljeno, na centralnoj bini izmenjivaće se plesne, folklorne i muzičke grupe, biće prikazan i film o Tesli, posetiocima će na više punktova u Viktorija parku inženjeri elektrotehnike demonstrirati uživo neke od 300 patentiranih Teslinih izuma, dok se uveče očekuje da će čuvne Nijagarini vodopadi biti osvetljeni u bojama srpske zastave.

"Na ovaj način naše sugrađane, ali i brojne turiste koji ovde dolaze, želimo da upoznamo sa životom i delima našeg naučnika i da celom svetu pošaljemo poruku o njegovoj neprevaziđenoj genijalnosti", naveo je Živković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    4. jul 2023 | 12:47

    Veliki je Tesla. Kosmički veliki. Ali je njegovog srpskog naroda sve manje i manje. Nadam se da ćemo opstati. I obnoviti se. To je jedino moguće u miru, a mir je jedino moguć u EU. Sviđalo se to nekome ili ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA