Vreme čitanja: oko 1 min.

Dirigentu Jovanu Travici "Velika povelja Brankovog kola"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo prestižno priznanje Brankovo kolo dodeljuje umetnicima "za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića"

  • 0

Na završnoj sednici žirija Brankovoga kola (Nenad Grujičić, Vesna Čipčić i Milan Pletel), jednoglasno je odlučeno da "Velika povelja Brankovoga kola" za 2023. godinu, za dugogodišnji uzvišeni oblik saradnje sa Brankovim kolom pripadne dirigentu Jovanu Travici, saopštili su iz Brankovog kola.

Ovo prestižno priznanje Brankovo kolo dodeljuje umetnicima "za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića".

Na čelu hora i ansambla čuvene gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu, dirigent i profesor Jovan Travica predstavlja nesvakidašnje vrednog i nadahnutog saradnika Brankovog kola, koji i u našoj zemlji, i u inostranstvu postiže zapažene rezultate.

"Pokazujući veliku pažnju i ljubav prema srpskoj horskoj tradiciji i muzici, ali i prema duhovnoj baštini regiona, Evrope i sveta, sa posebnim zanosom i profesionalizmom, Jovan Travica je uvek posvećeno i odgovorno pristupao pripremi i izvedbi, pored ostalog, i himne "Brankovo kolo" iz antologijskog Radičevićevog "Đačkog rastanka", kompozitora Svetolika Pašćana Kojanova i Jovana Pačua, piše između ostalog u obrazloženju žirija.

"Velika povelja Brankovoga kola" Jovanu Travici biće uručena na Svečanom otvaranju 52. Brankovog kola osmog septembra ove godine, koje će trajati sve do osamnaestog u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Među dosadašnjim laureatima ovog visokog priznanja Brankovoga kola nalaze se Vladeta Jerotić, Mihailo Miša Janketić, Ljiljana Petrović, Vesna Čipčić, Bogdan Vinokić, Vera Kovač Vitkai, Milan Pletel, Ksenija Maricki Gađanski, Vitomir Vico Dardić, Matija Bećković, Svetlana Bojković i Mira Banjac.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA