Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvaranje 25. Likovne kolonije i koncert sastava KAL su odloženi za jedan dan

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tradicionalna umetnička smotra u Grockoj, dvadeset i peta po redu Likovna kolonija u okviru višedecenijske Kulturno-turističke manifestacije 55. „Gročanske svečanosti“, održaće se u periodu 26.07 - 31.07.2023. godine pod okriljem Centra za kulturu Grocka - ustanove kulture opštine Grocka

  • 0
Rančićeva kuća Foto: Ivan Maksimović

Zbog vremenskih prilika, svečano otvaranje 25. Likovne kolonije GO Grocka i koncert sastava KAL – Rock´N´Roma u jubilarnoj 10. „Muzičkoj bašti“, biće održano u četvrtak 27. jula u 20č na letnjoj sceni Rančićeve kuće (umesto u sredu 26. jula kako je prvobitno najavljeno), kako bismo neometano uživali u umetničkoj smotri.

Tradicionalna umetnička smotra u Grockoj, dvadeset i peta po redu Likovna kolonija u okviru višedecenijske Kulturno-turističke manifestacije 55. „Gročanske svečanosti“, održaće se u periodu 26.07 - 31.07.2023. godine pod okriljem Centra za kulturu Grocka - ustanove kulture opštine Grocka.

Umetnici se okupljaju i rade u Rančićevoj kući i na drugim inspirativnim lokacijama beogradske opštine blagoslovene lepotom prirode i bogatom kulturnom baštinom. Ove godine, Likovna kolonija GO Grocka na poziv selektorke Zorice Atić, istoričarke umetnosti, okuplja 10 umetnika koji dolaze iz gradova širom Srbije (Smederevo, Šabac, Zrenjanin, Beograd...), ali i iz lokalne sredine koja je poznata po negovanju umetnosti. U radu kolonije učestvuju: dr um. Predrag Lojanica - likovni umetnik, Zrenjanin; Vladimir Jočić - doktorand, dipl. slikar, Obrenovac; Ivana Blečić - dipl. slikar-konzervator, Beograd-Grocka; Olivera Milunović - dipl. dizajnerka tekstila, Beograd-Grocka; Mika Lovre Milović - dipl. slikar, Beograd-Grocka; Jelena Vitorović - dipl. slikar, Beograd-Grocka; mr Svetlana Jovanović - likovna umetnica, mr višemedijske umetnosti, Šabac; Nikolija Tubić - doktorand, MA likovne umetnosti, Kraljevo, Nemanja Asić - dipl. slikar, Smederevo; mr Vesna Džakić - slikar-grafičar, Beograd .

Likovna kolonija GO Grocka je tradicionalna kulturna manifestacija usmerena ka stvaranju nove umetničke produkcije i predstavljanju opštine Grocka u svetlu njenih kulturnih, umetničkih, turističkih sadržaja i vrednosti, kao i podrške umetnicima i afirmaciji likovnog života u lokalnoj zajednici i Republici. Od svog nastanka 1998. godine do danas, okupila je brojna i reprezentativna imena domaće umetnosti.

- Prva kolonija opštine Grocka, datira iz 1998. godine i bila je u znaku teme „Omaž slici“, kao pokazatelj postojanosti likovnih umetnosti. Međutim, praksa rada u Grockoj nije ostala verna tematskoj koncepciji. Umetnici su, opčinjeni rekom i poetskim krajolikom, iz kolonije u koloniju u svoja dela unosili emocije koje je pokrenuo boravak u Grockoj, a motiv se nametnuo i ostao - Grocka na Dunavu, navodi selektorka Zorica Atić.

Jubilarna X „Muzička bašta“ tokom 2023. godine na letnjoj sceni Rančićeve kuće nastavlja sa profilisanim konceptom koji publici donosi žanrovsku raznovrsnost, generacijske i stilske razlike među muzičarima, autorski pristup i multikulturalnost – kao najvažnije odlike programa. U programu učestvuju gosti iz zemlje i regiona, a publici se kao vid muzičke edukacije i popularizacije umetničke muzike, predstavlja muzika različitih žanrova, nedovoljno zastupljena u medijskom i javnom prostoru, sa akcentom na autentičnom, etno i autorskom izrazu.

KAL bend donosi jedan sasvim originalan i neodoljiv zvuk koji je nastao simbiozom raznolikih muzičkih žanrova, i može se opisati kao tradicionalna balkanska romska muzika sa elementima tanga, svinga, džeza, bluza i popa, ali i turske, bliskoistočne i jamajčanske muzike. Muzički stil po kojem je KAL prepoznatljiv strani kritičari su nazvali „Rock’n’Roma“ ili Gypsy Rockabilly. Autentičan naziv Kal potiče iz romskog jezika i označava crno. Bend Kal godinama u nazad kroz svoju muziku predstavlja kulturu romskog naroda, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Nastupao je na brojnim i značajnim evropskim festivalima. Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe, osim muzikom, bavi se glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. U filmskim ostvarenjima sarađivao je kao prevodilac za romski jezik. Za kultno delo Emira Kusturice „Crna mačka, beli mačor“, Dragan Ristić napisao je tekst pesme „Bubamara“ koja je postala veliki hit. Takođe, Kal Bend otvorio je i prvi Kustendorf 2008. godine. Grupa Kal nosilac je mnogih nagrada i priznanja za doprinos kulturi. Do sada su objavili četiri CD-a: Tradicionalna muzika Srbije, KAL (2006.), Radio Romanista (2009.) i Romologija (2013.). Za KAL i Radio Romanistu, produkciju je potpisao Majk Nilsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama (Andervorld, Snou patrol, Kjur, Džemirokvaj...). Grupa Kal danas nastupa u sastavu: Dragan Ristić-gitara, vokal, Dušan Gnjidić – bubnjevi, Vojo Marković – bas i vokal, Miloš Kostić – harmonika i Milan Veljković – violina i vokal.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA