≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni dečji festival folklora "Licidersko srce" počinje u Užicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sredstva prikupljena prodajom liciderskih srca i festivalskih suvenira, biće usmerena ka Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR

  • 0

Tradicionalnim defilom oko 1200 učesnika iz 15 zemalja sa četiri kontinenta i koncertom na gradskom trgu sutra u Užicu počinje 15. Međunarodni dečji festival folklora "Licidersko srce" najveća dečja smotra ovakvog tipa u jugoistiočnoj Evropi.

Pod sloganom "Zagrli tradiciju - oseti srce" deca će tokom četiri dana u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu učestvovati u folklornim igraonicama, koncertima, a na zatvaranju Festivala zajedno će na gradskom trgu zaigrati Užičko kolo.

"Na ovogodišnjem, jubilarnom festivalu učestvovaće oko 1200 dece iz 15 zemalja. Osim Srbije učestvuju Republika Srpska, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Turska, Poljska, Slovačka, Gruzija, sa Dalekog istoka dolaze Mongolija i Kina, iz Afrike Egipat, a predstavnici američkog kontinetna su Kanada i Meksiko", istakao je Pavle Paunović iz Udruženja građana "Era" koje je organizatori ovog festivala.

Festival se organizuje uz podršku Grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacije Zlatibor, Minsitarstvo kulture i Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbijam u regionu, kao i Opštine Višegrad i Čajetina.

"Festival je jedinstven i po tome što se paralelno odvija na tri lokacije. U Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu, pa ne samo što je međunarodna, već je i međugranična manifestacija. Festivalski program se u Užicu održava od 15 do 19. avgusta, na Zlatiboru 16. i 17. i u Višegradu 17. Avgusta", naglasio je Paunović i dodao da se, osim redovnog festivalskog programa, na svim lokacijama održavaju folklorne radionice, izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica, izložba fotografija festvala i grnčarskih radova dece učesnika prethodnih festivala,.

I ove godine biće organizovana Humanitarna akcija "Licidersko srce deci".

Sredstva prikupljena prodajom liciderskih srca i festivalskih suvenira, biće usmerena ka Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka NURDOR.

Do sada je kroz Festival prošlo više od 12000 dece uzrasta od 10 do 16 godina iz 40 zemalja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA