Vreme čitanja: oko 2 min.

U punoj sali MTS dvorane održano dobrotvorno veče za freskopis manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na dobrotvornoj večeri učestvovali su Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Andrej Šepetkovski, Nebojša Ilić, Radivoje Bukvić, Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić, kao i vokalno-instrumentalni sastav "Fenečki biseri", Pavlina Radovanović i Ana Ivanović

  • 0
U punoj sali MTS dvorane održano dobrotvorno veče za freskopis manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj Foto: Manastir Župa Nikšićka

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija i Njegovog Preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog g. Metodija, sinoć je u MTS dvorani u Beogradu održano dobrotvorno veče za freskopis manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj.

Njegovo Preosveštenstvo episkop novobrdski g. Ilarion otvorio je dobrotborno veče, prenio prisutnima blagoslove i pozdrave Patrijarha g. Porfirija i održao uvodnu besjedu prilikom koje je besjedio o manastirima kao nebeskim gradovima u kojima su se hrišćani uvek vrlo rado okupljali: "Monah, kada njega vidite, taj koji je drugačiji, inok, inokinja, on bi trebalo da svojim prisustvom svedoči samo to da je Hristos vaskrsao. Zato narod poštuje monahe, zato voli manastire, zato prinosi manastirima".

Govoreći o trudu i podvigu sestara iz manastira Sv. Luke vladika je istakao: "Sestre monahinje su sebe prinele Hristu i ugradile sebe u tu svetinju koja, kako smo čuli, i njih, a i sve nas izgrađuje. Po nadahnuću večne lepote Božije, ukrašavaju ga, i to ga ukrašavaju umetnici iz daleke, nama drage Belorusije, te netaknute čiste Rusije. Iz nje nam dolaze umetnici koji svedoče o netaknutoj lepoti, pre svega naše vere, netaknutom liku Hristovom, o kome govori Dostojevski. I zaista, onaj ko je video živopis koji je do sada urađen, može samo da se raduje što tako nešto postoji".

Oslikavanje manastira podrazumijeva troškove (preko 300 000 eura) za koje se sredstva ne mogu sakupiti samostalnom zaradom sestara, niti povremenim prilozima vjernika. Stoga je na predlog prijatelja Manastira započeta akcija prikupljanja sredstava "Ne gubi se dobro- kad se za dobro daje" da ova svetinja zablista ljepotom fresaka te da visokom kulturom i duhovnošću bude na korist i nama i budućim pokoljenjima.

Organizator događaja je bio Manastir Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj (Eparhija budimljansko-nikšićka) uz svesrdnu sabornu pomoć mnogobrojnih pravoslavnih hrišćana i prijatelja manastira, a prije svih prof. dr gđe Vanje Ković i prof. dr g. Nebojše Dugalića, koji je okupio sam vrh srpskog glumišta. Na dobrotvornoj večeri učestvovali su Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Andrej Šepetkovski, Nebojša Ilić, Radivoje Bukvić, Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić, kao i vokalno-instrumentalni sastav "Fenečki biseri", Pavlina Radovanović i Ana Ivanović.

Na kraju večeri, Nebojša Dugalić se zahvalio prisutnima u ime svih glumaca i istakao da su svi glumci rado prihvatili njegov poziv uz zahvalnost da su dobili mogućnost da učestvuju u ovoj večeri.

Donatorskoj večeri u MTS dvorani prisustvovali su iguman manastira Fenek otac Makarije, igumanija manastira Župa Nikšićka mati Efimija sa sestrama, mnogobrojno sveštenstvo i akademik Matija Bećković.

Ukoliko želite da pomognete freskopis manastira Svetog Luke, možete to učiniti uplatama na račune manastira. Više informacija potražite na fejzbuk i instagram stranici @manastir.zupa.niksicka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA