≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzički spektakl na gradskom trgu u Subotici: Posetioci uživali u prvoj romskoj večeri tamburaša i trubača

Vreme čitanja: oko 2 min.

Želja organizatora bila je da se koncertom u centru Subotice prikaže publici sve lepote romske muzike

  • 0
Romsko veče tamburaša i trubača, Subotica Foto: Mileta Mirčetić

U organizaciji Nacionalnog saveta Roma, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i grada Subotice, sinoć je organizovan prvi muzički festival "Romsko veče tamburaša i trubača", na kome su nastupili pet tamburaških i dva trubačka orkestra, između ostalih i Boban Marković i njegov sins Marko sa svojim orkestrom.

Kako je rekao gradnonačelnik Subotice Stevan Bakić, želja organizatora bila je da se koncertom u centru Subotice prikaže publici sve lepote romske muzike.

- Subotica je poznata kao grad festivala, ali i kao grad u kome se mnogo radi na unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne manjine. Što smo ovim koncertom i pokazali – naveo je on.

Miloš Nikolić upravnik subotičkog Narodnog pozorišta rekao je da je za ovu priliku izabran posebnan muzički program, koji krasi gotovo sve muzičke pravce u kojima su romski muzičari najbolji.

- Učestvovali su izuzetni orkestri koji su napraviti fenomenalnu atmosferu i pravi muzički spektakl, zajedno smo uživali u njihovom muziciranju duže od dva sata i siguran sam da su svi posetioci bili zadovoljni – rekao je Nikolić za naš portal.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, naglasio je da su Romi, ma gde živeli u svetu, pouznati po svom ogromnom muzičkom talentu.

- Ovaj koncert je svojevrsni poklon Gradu Subotici i svim građanima Subotice, i zbog činjenice da je Grad Subotica jedan od gradova koji se zaista može pohvaliti rezultatima kada je reč o procesu unapređenja položaja Roma. Posebno me raduje odziv građana Subotice. Gradski trg je bio prepun i moglo se videti kod svih prisutnih lepo raspoloženje – rekao je Nakić.

Kada su tamburaši u pitanju na koncertu su nastupili "Subotički solisti" pod rukovodstvom Borivoja Nikolića, muzički sastav "Aleksandar" pod upravom Lepog Koleta, orkestar braće Nikolić, "Vojvođanski dukati" i orkestar Nenada Jovanovića iz Deronja.

Što se tiče trubača Subotičane su zabavljali trubački orkestar Manuela Ahmetovića, dobitnika brojnih nagrada na festivalu u Guči i na drugim međunarodnim trubačkim takmičenjima, kao i svetski poznata zvezda Boban Marković i njegov sin Marko sa orkestrom.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA