≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Čačku obeleženo 150 godina od rođenja Nadežde Petrović

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kulturno umetnički program je priređen u Čačku

  • 0
Nadežda Petrović Foto: Bus Plus Production/ATAImages

Ministarka Maja Gojković je otvorila i izložbu "Nadežda Petrović: Modernost i nacija", upriličenu povodom obeležavanja 150 godina od rođenja velike srpske umetnice i humaniste i tom prilikom poručila da negovanjem sećanja na Nadeždu Petrović želimo da još više izgradimo svest o značaju i bogatstvu naše kulturne baštine.

Izražavajući zadovoljstvo što se otvaranje izložbe dešava u rodnom gradu Nadežde Petrović i u periodu u kom Čačak nosi titulu Prestonice kulture Srbije, Gojković je rekla da to događaju daje dodatnu vrednost jer su ta prestižna titula i bogati programi i sadržaji koji je prate još jednom pokazali da je grad na Moravi među najvitalnijim kulturnim središtima u zemlji i regionu.

"To je postao dobrim delom i zbog toga što je iznedrio velikane srpske kulture, koji su svojim autentičnim umetničkim izrazom menjali njene ustaljene tokove, kao što je to činila Nadežda Petrović. Njena sveukupna ličnost jedna je od najsjajnijih zvezda u bogatom sazvežđu srpske istorije i kulture", rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, jedinstven slikarski dar upotpunila je posvećenim humanitarnim radom i istinskim patriotizmom, čime je u našem narodu zaslužila najveći stepen poštovanja.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo načinom na koji su se, u godini kada obeležavamo vek i po njenog rođenja, Ministarstvo kulture, ali čitava kulturna zajednica i društvo odužili jednom od najznamenitijih aktera u srpskoj kulturi.

"U Čačku imamo lepu priliku da vidimo kako izgleda kada vredno kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo obogate jedno drugo. Negovanjem sećanja na Nadeždu Petrović na prvom mestu želimo da još više izgradimo svest o značaju i bogatstvu naše kulturne baštine", ukazala je Gojković.

Izražavajući uverenje da bi i Nadežda Petrović bila zadovoljna današnjom izložbom i svime što je njen rodni grad ostvario kao srpska prestonica kulture, Gojković je pozvala prisutne da obiđu izložbu "Nadežda Petrović: Modernost i nacija" a potom i da odgledaju monodramu "Nenapisana pisma" u novom amfiteatru ispred čačanske Galerije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA