Vreme čitanja: oko 2 min.

Sporazum vlada Srbije i Kine u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gojković je, nakon sastanka sa ministrom kulture i turizma NR Kine, istakla da je kruna potpisivanje bilateralnog sporazuma vlada Srbije i Kine u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima

  • 0
Maja Gojković Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/ Ministarstvo kulture i turizma NR Kine

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je u Pekingu da Srbija i Kina kada je reč o kulturi dobro sarađuju i na bilateralnom, ali i na multilateralnom planu, kako u Unesku, gde nam Kina daje svesrednu podršku u pitanjima koja su važna za Srbiju i uvek glasa u prilog stavovima Srbije, tako i u okviru formata Kina-centralnoistočnoevropske zemlje, gde smo već imali tri foruma.

Gojković je, nakon sastanka sa ministrom kulture i turizma NR Kine, istakla da je kruna potpisivanje bilateralnog sporazuma vlada Srbije i Kine u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

"Time smo pokazali da poštujemo dokumente Uneska i da obe države pristupaju saradnji u oblasti koja je postala veoma unosna za one koji žele da zarade krađom tuđih kulturnih dobara", rekla je za Tanjug Gojković.

Navela je da saradnja podrazumeva i zajedničko učestvovanje u istragama kad se utvrdi da je neko počinio takvio krivično delo.

Gojković je istakla da je zadatak celog čovečansta da spreči krađu kulturnih dobara, pre svega na arheološkim nalazištima.

Dodala je da je razgovarano o Inicijativi pojas i put i da je sačinjena retrospektiva koji su programi do sada urađeni.

Gojkvić je navela da sa Kinom imamo potpisan trogodišnji sporazum programa saradnje i da je dogovoreno da počne izrada programa od 2024. do 2027. godine.

"Od pre godinu dana imamo veoma aktivan kulturni centar Ivo Andrić koji je poseban u odnosu na sve ostale kulturne centre prisutne u Pekingu, jer smo jedinstveni po tome što uz programe učestvuju upravo umetnici iz Srbije i razgovaraju sa publikom i to je novina i za kinesku publiku i rad kulturnih centara u Pekingu", navela je Gojković.

Maja Gojković Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/ Ministarstvo kulture i turizma NR Kine

Prema njenim rečima, u toku je izložba plakata iz filmova Velimira Bate Živojinovića, poznatog po filmu "Valter brani Sarajevo" i svim legendarnim filmovima koji su povezivali nekadašnju Jugoslaviju sa Kinom.

"Očekujemo iduće nedelje da budemo aktivni učesnici preko kultirnog centra u izložbi koja je napravljena kao jedan od događaja ovog velikog foruma i da prikažemo naše narodno stvaralaštvo, nošnje, fotografije lepih predela Srbije i time podstaknemo ne samo oblast kulture i prepoznatljivost Srbije u današnjoj modernoj Kini, već i da ih privučemo turističkim lepotama jer kultura i turizam u savremenom svetu ne mogu više da se razdvoje", istakla je Gojković.

U Pekingu je danas potpisano nekoliko bilateralnih dokumenata, kojima se unapređuje saradnja Srbije i Narodne Republike Kine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA