Vreme čitanja: oko 3 min.

Počeli "Dani Ermitaža u Srbiji" u Narodnom muzeju: Prestižnu manifestaciju otvorila ministarka Maja Gojković

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dani Ermitaža u Srbiji trajaće do 29. oktobra, ali će izložbe u Narodnom muzeju biti otvorene do 24. novembra ove godine

  • 0
Dani Ermitaža u Srbiji Foto: Goran Zlatković

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je večeras u Narodnom muzeju „Dane Ermitaža u Srbiji“, prestižnu manifestaciju koja se prvi put organizuje u našoj zemlji i istakla da Ministarstvo kulture veliku pažnju posvećuje razvoju međunarodne saradnje, kao jednom od ključnih faktora za delotvoran razvoj domaće kulturne scene, saopštilo je Ministarstvo kulture.

U narednim nedeljama srpskoj publici predstaviće se tri stožerne tačke ruske kulture: nasleđe Ermitaža, jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, balet i klasična muzika. Svi oni ne samo da su zaštitni znaci jedne velike kulture, već su svojim originalnim izrazom dali prvorazredni doprinos čitavom čovečanstvu“, naglasila je Gojković.

Prema njenim rečima, saradnja Srbije i Rusije zasnovana je na tradicionalnom prijateljstvu dva naroda i na istorijskim vezama dve zemlje koje se na najbolji način ogledaju u bliskosti i uzajamnom poštovanju naših kultura i zato je sasvim prirodno da se u Srbiji i Beogradu predstavi čuveni ruski i svetski muzej.

Realizacija projekta Dani Ermitaža u Srbiji predstavlja vrhunac naše saradnje u oblasti kulture. Ona daje pun udeo daljem jačanju naših prijateljskih odnosa i jasnom prepoznavanju prožimanja dveju kultura. To je i bio zajednički cilj i ideja vodilja kada smo početkom februara ove godine, sa gospodinom Mihailom Pjotrovskim, direktorom Ermitaža, dogovorili održavanje ove manifestacije u Srbiji“, dodala je Gojković.

Podsećajući da istorijska povezanost i sličnost naših kultura datira još iz srednjevekovnog doba, kada su prosvetitelji Ćirilo i Metodije, šireći hrišćanstvo i pismenost, uspostavili temelje kultura slovenskih naroda, Gojković je rekla da je od tada do danas nebrojeno primera preplitanja i uzajamnog obogaćivanja naših kultura, a da je svakako najupečatljiviji i najsnažniji onaj o velikom uticaju ruskih umetnika na razvoj savremenog stvaralaštva u Srbiji u periodu između dva svetska rata.

U osnivanju prvog baletskog ansambla u našoj zemlji, u Narodnom pozorištu u Beogradu, ključnu ulogu imali su pedagozi i umetnici iz Rusije, prvenstveno slavna Jelena Poljakova. Isto se može reći i za pozorišnu scenu, gde je dolaskom reditelja, scenografa i kostimografa iz Rusije nakon Prvog svetskog rata, stvoreno savremeno pozorište“, ukazala je Maja Gojković.

Napomenula je i da dela čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova i danas krase našu prestonicu u tolikoj meri da se može reći da bi ona bez njih izgubila svoj urbani identitet.

Gojković je istakla da će veoma visok kvalitet programa i zanimljiva dešavanja u okviru ove manifestacije privući veliki broj posetilaca iz čitave naše zemlje. Dve atraktivne izložbe u Narodnom muzeju Srbije, kako je Gojković rekla, prilika su da se publika u našoj zemlji na neposredan način upozna sa autentičnim i dragocenim delom bogatog kulturnog nasleđa Rusije.

Napomenula je da izložba "Nevidljiva umetnost" pruža jedinstvenu priliku da praktično dodirnemo drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža a druga, pod nazivom "Carski porcelan", da carsku porodicu Romanov, koja je odigrala važnu ulogu u istoriji Srbije, upoznamo još bliže.

Izražavajući posebno zadovoljstvo što „Dani Ermitaža“ u godini našeg važnog jubileja – jednog veka srpskog baleta, u čijem stvaranju su ruski umetnici imali značajnog upliva, donosi svojevrsnu umetničku poslasticu za sve ljubitelje baletske umetnosti, Gojković je rekla da je uverena da je ovo samo početak buduće uspešne i veoma sadržajne saradnje.

Dani Ermitaža samo su prvi korak na ovom putu dugoročne i bogate saradnje, kojom ćemo produbiti i proširiti naše ukupne kulturne veze. Svedoci smo da je kultura ta koja stvara neraskidive mostove, a uverena sam da ćemo u danima pred nama zahvaljujući čulnosti i lepoti umetnosti stvoriti plodno tlo za rađanje novih ideje i stvaranje nove publike“, zaključila je Maja Gojković.

Otvarajući „Dane Ermitaža“ u Srbiji, Gojković je izrazila nadu da će manifestacija prerasti u tradiciju na radost svih umetnika i poklonika umetnosti.

Na otvaranju manifestacije obratili su se i direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić – Brešković, zamenica direktora Ermitaža Adaksina Svetlana Borisovna, član IO Gasprom njefta Aleksandar Dibalj, a ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije i predstavnici ruskog diplomatskog kora. Svečanost je nastavljena u Narodnom pozorištu gala predstavom sanktpeterburškog Baleta Jakobson.

Dani Ermitaža u Srbiji trajaće do 29. oktobra, ali će izložbe u Narodnom muzeju biti otvorene do 24. novembra ove godine.

(Telegraf.rs)

Video: Etnografski muzej obeležio svoj dan izložbom koju je otvorila Maja Gojković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA