≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pesnička Nova godina u organizaciji udruženja pisaca Roma i udruženja književnika Srbije

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 1 min.

a još jednoj izuzetno posećenoj tribini „Francuska 7“, održanoj na istoimenoj beogradskoj adresi, Udruženje književnika Srbije i Književno društvo Roma predstavili su večeras knjigu „Decembarski susreti“ - zbirku poezije za decu i odrasle, proze i aforizama, a u okviru tradicionalne Pesničke Nove godine.

  • 0
Književno društvo Roma tribina Pesnička Nova godina zbirka poezije proze i aforizama Decembarski susreti Foto: Udruženje književnika Srbije

U našu kulturu utkana su različita nasleđa, a upravo bogatstvo tih šarolikih niti čini je posebno raskošnom i jedinstvenom.

Mnoge kulture su ostavile trag na ovim prostorima i zaista bi bez njih bilo teško zamisliti našu književnost, muziku i uopšte umetnost, a ni domaštati ih ne bismo mogli bez uticaja i preplitanja sa romskom kulturom i njenim stvaraocima. Odreknemo li se ove ili bilo koje druge kulture niti, vremenom će samo bledeti naša raskoš i jedinstvenost, kazao je Miloš Janković, pesnik i predsednik Udruženja književnika Srbije, na promociji zbirke „Decembarski susreti“.

Na još jednoj izuzetno posećenoj tribini „Francuska 7“, koja je ovog puta ponela naziv „Pesnička Nova godina“, Udruženje književnika Srbije i Književno društvo Roma predstavili su „Decembarske susrete“ - zbirku poezije, proze za decu i odrasle, kao i aforizme. U zbirci su zastupljeni romski i drugi autori koji pišu na romskom jeziku, kao i pisci drugih nacionalnosti koji svojim stvaralaštvom tretiraju aktuelnu stvarnost i afirmišu ravnopravnost na svojim maternjim jezicima, poručujući da svi smo jednaki među koricama.

„Ova zbirka je nastala, pre svega, ako ne i ultimativno, iz poštovanja prema žudnji čovekovoj da piše, da peva, da stvara, da baštini promišljanjem o svrsishodnosti bivstvovanja svog, svojih predaka i potomaka. Stvorena je iz poštovanja prema čežnji ljudskoj za potpisom zauvek, za imenom koje će ostati neoduvano, neizbrisano, neodneto...“, između ostalog, navodi se u predgovoru, koji potpisuje Gordana Vlajić, zamenica predsednika UKS.

Miloš Janković, Milko Grbović, Maja Herman Sekulić, Vidak Maslovarić, Gordana Vlajić, Dušan Milojević, Dušica Ivanović, Čedna Radinović Lukić, Stevan Živković, Jovan Vinčić, Ružica Tomić, Nada Malek, Emilija Čolak..., neki su od autora zastupljenih u ovoj zbirci, koji su se večeras i predstavili publici svojim stihovima i prozom. Urednik tribine je, inače, Vidak Maslovarić, potpredsednik Udruženja književnika Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA