Vreme čitanja: oko 6 min.

Scenski događaji iz inostranstva stižu u Beograd: "Labudovo jezero", Brajan Koks...

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Na koji ćete ići?

  • 0
Premijera baleta "Labudovo jezero" u Narodnom pozorištu u Beogradu. Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Alisa u zemlji čuda na ledu", "Labudovo jezero", Monah Avel, fizičar i muzičar Brajan Koks, Gruzijski nacionalni balet "Sukhishvili", Glenn Miller Orkestar, "Veče sa Zvezdama", neki su od inostranih scenskih događaja koji će biti izvedeni u beogradskoj Mts Dvorani.

Bajka Luisa Kerola, koja je imala brojne filmske i pozorišne verzije, "Alisa u zemlji čuda na ledu" iz Rusije, biće premijerno izvedena 10. februara.

U ovoj magičnoj ledenoj predstavi, junaci bajke stoje na klizaljkama i izvode novu priču o devojčici Alisi.

Predstavu prati šarmatna muzika koju je stvorio mladi talentovani kompozitor Aleksej Galinski, autor sadržaja za emisije: "Princeza Anastasija", "Drakula" i "Orašar i gospodar tame".

Aleksej je takođe bio autor "Olimpije" koja je specijalno napisana za demonstraciju umetničkog klizanja na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Čuveni balet "Labudovo jezero", ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog prvi put će gostovati u Beogradu 5. marta.

Svuda traženi baletski ansambl "Ukrainian Classical Ballet" stiže na Veliku scenu Mts Dvorane.

Balet se kroz godine izvođenja pretvorio u pravi umetnički spektakl, jedan je od najomiljenijih i najdugovečnijih na svetu.

Sa svetski popularnom ukrajinskom trupom, balet "Labudovo jezero" stiže nakon nastupa u Dvorani Lisinski u Zagrebu, širom Evrope i sveta.

To je svima uzbudljiva i atraktivna priča puna strasti i intriga o princu Sigfridu koji se zaljubljuje u princezu Odet koju je zli čarobnjak Rotbard pretvorio u labuda.

Danas je sinonim za klasičan balet, a spoj uzvišene muzike, raskošnog plesa, misterija i strasti i danas, gotovo 150 godina otkad je balet napisan, privlači milione ljubitelja muzike i plesa širom sveta.

Međunarodno nagradjeni plesači – baletani će uvući publiku u čaroban svet jezera, šuma, palata i večne ljubavi. Reč je o baletskoj trupi čija je misija da ujedini umetnike iz celoga sveta i predstavi publici najraskošnije i najzahtjevnije baletske izvedbe velikih umetnika.

Umetnički voditelj ovog baletnog ansambla je mladi plesač Alesandro Bonavita, koji je završio Milansku baletsku školu te nastupa na pozornicama prestižnih pozorišta Engleske, Nemačke, Francuske, Španije, Poljske, SAD.

Baletski ansambl okuplja samo najtalentovanije izvođače - soliste i prvake evropskih i svetskih teatara.

Samo dan kasnije, 6. marta u Mts Dvoranu dolazi Monah Avel koji je rođen u Sankt Peterburgu, gde dobija svoje specijalizirano muzičko obrazovanje.

On je završio muzičku školu Rimski –Korsakov, a posle toga razvio je svoje sposobnosti na Sankt-Peterburgškom Državnom Konzervatorijumu.

Sa 20 godina odlazi u Aton i ostaje na Svetoj gori sedam godina, gde postaje monah u manastiru Dohijar kod Arhimandrita Grigorija (Zumisa).

Ubrzo za njim 11. marta će u našu prestonicu stići Maksim Aleksandrovič Galkin, rusko-izraelski komičar, televizijski prezenter i pevač.

Sa više talenata Galkin će u Beogradu napraviti jedan celoviti šou kao spoj muzike, stend ap komedije i drugih sastojaka.

Svestrani umetnik Maksim Aleksandrovič Galkin je napustio Rusiju u martu 2022. godine od kada je krenula ruska invazija na Ukrajinu.

Engleski vizionar elektronske muzike, fizičar, profesor fizike Brajan Koks nastupiće premijerno u Srbiji 7. aprila u Mts Dvorani na koncertu naziva "Horizons".

Brajan Edvard Foks stvara instrumentalnu elektronsku muziku donekle po uzoru na velikog umetnika Žan Mižel Žara, koji je imao dva koncerta u Beogradskoj Areni. Koks je profesor fizike u Školi fizike i astronomije pri Univerzitetu u Mančesteru, a poznat je kao prezenter naučnih programa, posebno za BBC Radio 4 i emisije “The Infinite Monkey Cage and the Wonders of...”, a potpisao je i kao autor mnoge knjige iz nauke.

Pre akademske karijere, Brajan Koks je svirao klavijature u britanskim bendovima “Dare” i “D: Ream”, sa kojima je objavio albume, sa prvim – “Out of the Silence” (1988), “Blood from Stone” (1991), i sa drugim – “D:Ream on Volume 1” (1993) i “In Memory Of...” (2011).

Gruzijski nacionalni balet “Sukhishvili” stiže u Beograd 12. aprila kao jedan od najslavnijih ansambala na svetu koji ima atraktivnu koreografiju što u svojim pokretima prati orkestar od jedinstvenih instrumenata, kao ogledalo autentičnog gruzijskog plesa više od 75 godina.

Izuzetnom veštinom na sceni i uzbudljivim koreografijama, dobili su nazive „leteći Gruzijci“, „osmo svetsko čudo“, „uragan na pozornici“, „čudo iz Gruzije“, „poezija u pokretu“, a nekoliko puta proglašeni su "najboljim performansom na Brodveju".

Veoma kompleksna i zahtevna koreografija spaja sinhronizirane pokrete trupe, energični muški plesači spretno lete sudarajući se mačevima i bodežima, takmiče se u dinamici pokreta i visini skoka. Zaštitni znak

Sukhishvili ansambla je „ples na prstima“, zahtevni koreografski pokret koji se uči od pete godine i neprestano usavršava tokom života.

Gruzijski balet Sukhishvili jedini je plesni ansambl koji je postavio svetski rekord na slavnoj pozornici milanske La Scale, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda.

Trupa "Sukhishvili" je osnovana 1945. i brzo su stekli ugled širom sveta. Tokom više od 75 godina postojanja, nastupali su u više od 100 zemalja na svim kontinentima, na više od 300 regionalnih i svetskih turneja sa oko 20.000 nastupa oduševili su preko 90 miliona ljudi.

Svetski poznati "Glenn Miller Orchestra" kao spoj muzike i plesa biće gost Mts Dvorane 24. aprila kroz putovanje uzbudljivih ritmova 30-ih i 40-ih godina prošlog veka.

Sa dirigentom Vilom Saldenom, sastav će izvoditi svoj novi program "Najbolje od Glenn Miller Orchestra” kao veče ispunjeno čarobnim zvukom svinga, koji je ostavio neizbrisiv trag.

Već na samom početku programa, scena će postati prava plesna arena, gde će se oživeti neprolazni svetski hitovi - "Moonlight Serenade", "In the Mood", "Rhapsodie In Blue", "Leroy Brown", "Sentimental Journey" i mnogi drugi.

Prvi taktovi koncerta odmah otkrivaju izuzetnu stručnost muzičara, a jedinstveni zvuk Glenn Miller Orkestra u sastavu Big Benda dolazi do izražaja zahvaljujući brojnoj duvačkoj sekciji.

Prošlo je više od 85 godina od osnivanja Glenn Miller Orkestra, a muzički svet i dalje voli nezaboravne melodije, tako da je prepoznat širom planete kao američki kultni simbol.

Duh Japana stiže na proleće u Beograd: sasvim neobična i originalna muzička forma pod nazivom "Anime simfonija" biće održana 26. aprila u Mts Dvorani.

Pod supervizijom čuvenog japanskog dirigenta Keniči Šimure, za beogradsku publiku magične tonove Dalekog Istoka izvešće Srpski simfonijskog orkestar, kao spajanje muzike iz poznatih anime filmova sa simfonijskim ansamblom.

Nije u pitanju ekskluziva, jer je ovaj projekat već izvodjen više puta na scenama Velike sale Doma omladine Beograda, SNP-a u Novom Sadu i Kolarčeve zadužbine, a sada će biti održan prvi put u Mts Dvorani.

Svaki put su koncerti bili rasprodati kao presek najpopularnijih animiranih japanskih filmova i video igara uz muziku iz tih ostvarenja, koji se u vidu inserata ili reklama – trejlera redovno emituju tokom trajanja koncerta na velikom platnu.

Za sam kraj ovih dogadjaja, dan kasnije 27. aprila zakazan je plesni spektakl “A Night With The Stars” kao jedno magično putovanje u carstvo bajki.

Gala scenski dogadjaj “Veče sa Zvezdama” predstavlja program sa umetnicima - solistima svetske baletske scene kao mešavina klasičnog i modernog baleta.

Tako će publika gledati baletske umetnike koji dolaze iz svetskih pozorišta i kompajija Engleske, Francuske, Austrije i Holandije kao što su Royal Ballet, Paris Opera Ballet, English National Ballet, Vienna State Ballet i Dutch National Ballet. Biće ovo veče za pamćenje, ispunjeno lepotom, elegancijom i obostranim zadovoljstvom, poručuju iz Mts Dvorane.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA