Vreme čitanja: oko 3 min.

Održan komemorativni skup posvećen antropologu Srboljubu Živanoviću u SANU

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Između ostalih govorili su - Gojko Rončević Mraović, preživelo dete logoraš, osnivač i direktor Instituta Diana Budisavljević, profesor dr Dragoljub Acković, član Komisije SANU za proučavanje Roma, i drugi. Oni su i organizovali današnju komemoraciju.

  • 0
SANU - Srpska akademija nauka i umetnosti Printskrin: Google Street View

Komemorativni skup posvećen akademiku antropologu Srboljubu Živanoviću, koji je preminuo 1. januara ove godine u Londonu, danas je održan u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Između ostalih govorili su - Gojko Rončević Mraović, preživelo dete logoraš, osnivač i direktor Instituta Diana Budisavljević, profesor dr Dragoljub Acković, član Komisije SANU za proučavanje Roma, i drugi. Oni su i organizovali današnju komemoraciju.

Srboljub Živanović (Sarajevo, 1933 - London, 2024) bio je srpski antropolog, paleopatolog, lekar, redovni profesor na mnogim značajnim fakultetima.

Gojko Rončević Mraović je uputio zahvalnost SANU i Istorijskom institutu SANU, "jer su nas sve vreme podržavali da ostvarimo velike ciljeve zajedno sa Srbojubom Živanovićem".

Preminuli antrolog bio je direktor Evropskog instituta za izučavanje istorije drevnih Slovena (European Institute of Early Slavonic Studies) u Londonu, predsednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, predsednik Fonda za istraživanje genocida, i član Slovenske akademije nauka i umjetnosti.

"Pratimo ga u večnost, a odlazak gospodina Živanovića predstavlja veliki gubitak za srpski, jevrejski i romski narod", naglasio je Rončević i podsetio javnost da je pokojni naučnik bio najistaknutiji istraživač genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

On je otkrio da je Živanović sahranjen na Pravoslavnom groblju u Londonu, te da su komemoracije, osim u Beogradu danas, planirane i u Londonu i Banja Luci.

Rončević je istakao da je Živanović u plodnoj stvaralačkoj karijeri napisao više od 30 knjiga i preko 150 naučnih radova u mnogim domaćim i stranim publikacijama.

Nagradu "Rastko Petrović" Srboljub Živanović je osvojio za knjigu „Jasenovac“, koju dodjeljuje Matica iseljenika Srbije „za najbolje autentično delo od nacionalnog značaja“ 2009. godine.

Profesor Živanović bio je osnivač Udruženja antropologa Jugoslavije i član velikog broja domaćih i međunarodnih naučnih udruženja.

Izabran je za člana Akademije nauka Republike Srpske 23. maja 2013. godine.

Osim toga, on je bio član Međunarodne slovenske akademije nauka i umetnosti, Kraljevskog Medicinskog Društva, Kraljevskog antropološkog instituta, Udruženja kliničnih anatoma u Velikoj Britaniji, kao i Filozofskog društva Ruske akademije nauka.

"Ostaće upamćen kao čovek posvećen nauci, istini i pravdi, kao istraživač stradanja u Jasenovcu", zaključio je Gojko Rončević Mraović.

Za svoj rad u bioantropologiji, paleopatologiji, kao i na polju medicine, Živanović je bio odlikovan mnogim domaćim i međunarodnim nagradama.

Za životno delo u unapređivanju nauke u oblasti medicine dobio je prestižnu Markizovu nagradu "Ko je Ko u svetu" 2020. godine, a Srpska Pravoslavna Crkva ga je odlikovala Ordenom Svetog Save za doprinos u radu na identifikaciji moštiju Svetog Despota Stefana Lazarevića u manastiru Koporinu.

U srpskoj javnosti je značajan kao član forenzičkog tima koji je 1964. godine radio iskopavanja masovnih grobnica u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora smrti.

Imao je važnu ulogu kao predsednik Komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu, čiju je Deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH usvojila Narodna Skupština Republike Srpske 15. 10. 2015. godine.

Bio je i suosnivač jedine dobrotvorne organizacije u Zapadnoj Evropi koja održava kulturu sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u NDH - Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust.

Svi govornici danas su se složili da je Srboljub Živanović bio izuzetno širokih interesovanja, veoma živog duha, komunikativan, draga osoba, požrtvovan, brižan kao čovek, iskreno je uvek pomagao drugima, i imao odvažan odnos prema javnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA