Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana premijera ruskog filma o Svetom Savi u Ruskom domu

T. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon projekcija filma, u Ruskom domu večeras održan je i kraći muzičko - kulturni program sa učešćem muzičkog ansambla "Fenečki biseri"

  • 0
Sveti Sava Foto: Wikimedia

Svečana srpska premijera ruskog dokumentarnog filma ''Sveti Sava: Ruska boja na srpskoj zastavi'' autorke Anželike Karetkine, održana je večeras u Ruskom domu u Beogradu.

U novom filmu, između ostalih, pojavljuju se popularni srpski glumac i producent Miloš Biković sa uspešnom karijerom u Rusiji, kao i njegov rođeni brat, sveštenik Mihailo Biković.

Realizovan u produkciji ruskog državnog pravoslavnog TV kanala "Spas“, film je posvećen prvom arhiepiskopu i osnivaču Srpske pravoslavne crkve, srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

Osim autorke, o filmu večeras su govorili Božidar Zečević, filmski kritičar, kulturolog i filmolog, Miloš Ković, istoričar i univerzitetski profesor, Zoran Stefanović, predsednik projekta ,,Rastko“, Hadži Zoran Mrđenović, predsednik Kraljevskog Reda Vitezova, i Georgij Engelhard, istraživač na Odeljenju za savremenu istoriju centralne i jugoistočne Evrope u Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka.

Generalni producent filma je glumac i TV voditelj, generalni direktor TV kanala "Spas" Boris Korčevnikov.

Anželika Karetkina, reditelj, novinar i voditelj na TV kanalu "Spas", istakla je da je premijera filma u Rusiji bila upriličena na datum 25. januar kada kod njih obeležavaju Dan Svetog Save.

Ona je otkrila da nisu očekivali toliko interesovanje publike u Moskvi, jer je došlo više od 400 ljudi u salu koja prima do 200 ljudi.

Onda su otvorili i dodatnu prostoriju koja se ubrzo takođe popunila ljubiteljima pravoslavlja i priče o Svetom Savi.

"Naravno, bilo je zaista neizmerno nadahnuće snimati film o Svetom Savi, koji nas sve spaja i objedinjuje, srpski i ruski narod. Kad smo posećivali sva ta mesta u Srbiji, tokom snimanja filma, kad kažemo da smo Rusi, svi se iskreno oduševe. Takvu naklonost i toliku ljubav nismo nigde na svetu osetili, samo u Srbiji", naglasila je Karetkina.

Ona je istakla da još uvek nije naučila da govori srpski jezik, ali ga u potpunosti oseća i razume.

Karetkina je otkrila da je pre filma o Svetom Savi, radila i ostvarenje o Svetom Vasiliju Ostroškom, a da joj je u planu da režira i filmsku dokumentarnu priču i o vladiki Nikolaju Velimiroviću.

Želi da snimi film i o svetom caru Lazaru, ali nije sigurna da li bi mogla kao ruski državljanin da dobije dozvolu da kroči na teritoriju Kosova i Metohije.

"Shvatila sam tokom snimanja koliko je snažan osećaj Srba za Svetog Savu, to je neverovatno velika ljubav, oduševilo me kako ga deca u svim školama crtaju, a takav doživljaj mi ne možemo dočarati u Rusiji. Svi u filmu su jako lepo govorili o Svetom Savi", dodala je.

Predstavnik Ruskog Doma Georgij Engelhard ocenio je da je film "Sveti Sava: Ruska boja na srpskoj zastavi" pre svega snimljen za ruskog gledaoca, da se kompletno upozna sa životom i značajem srpskog sveca.

Zoran Stefanović je rekao da je svakako uvek potrebno vraćati se liku i delu Svetog Save i njegovoj misiji, kao što se smatra da je "neophodno sve romane čitati barem po dva puta u životu, onda kad ste mlađi i kad ste stariji od njihovih junaka".

Istoričar Miloš Ković je naveo da je večerašnji film pokušaj povratka "na fabrička podešavanja" ruskog i srpskog naroda, ruske i srpske kulture, te definisao "da smo svi mi jedno", odnosno "jedno tkivo".

Dramaturg, kritičar i filmolog Božidar Zečević je ocenio da je novo ostvarenje apsolutno najbolji film o Svetom Savi koji je ikada gledao, i dodao da ih je video veliki broj.

Zečević je primetio da "u srpskoj kinematografiji mi nemamo film koji će u 50 minuta reći baš sve o Svetom Savi, da ništa dalje od toga nije potrebno".

Zasnovan na žitiju svetitelja, film o Svetom Savi pripoveda temu snažnih veza srpskog i ruskog naroda kroz više vekova.

Filmska ekipa novog dela iz samog srca Rusije i Volokolamskog Kremlja (gde je boravio Miloš Biković na snimanju novog filma), odlazi u Beograd i po Srbiji. Oni idu na mesta gde su spaljene mošti Svetog Save, a na kome je u čast i spomen svetitelju, podignut Hram na Vračaru, što autori filma ističu da je "jedna od najvećih pravoslavnih svetinja".

Film na dinamičan način prikazuje mesta koje je Sveti Sava posećivao - stare manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio.

Nakon projekcija filma, u Ruskom domu večeras održan je i kraći muzičko - kulturni program sa učešćem muzičkog ansambla "Fenečki biseri".

Premijeri filma prisustvovalo je sveštenstvo SPC, zvaničnici srpskih državnih institucija i mnogi drugi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: U Narodnom pozorištu u Beogradu održana premijera predstave "U ime oca i sina - priča o Svetom Savi"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA