Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova tribina o Diani Budisavljević

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navedeni događaj biće priređen u utorak, 13. februara 2024. godine, sa početkom u 19 časova u Narodnoj biblioteci Srbije i u četvrtak, 14. februara, sa početkom u 18 časova u Kulturnom centru Vojvodine ,,Miloš Crnjanski“

  • 1
Diana Budisavljević Foto: Arhivska fotografija

Polazeći od nesmanjenog interesovanja javnosti za akciju plemenite Diane Budisavljević i njenih saradnika koji su tokom druge polovine 1942. godine iz hrvatskih logora smrti spasili više hiljada srpske dece, Muzej žrtava genocida priređuje još jedan u nizu tribinskih programa iz ciklusa pod nazivom ,,Susret sa istorijom – Kada prošlost progovori“.

Navedeni događaj biće priređen u utorak, 13. februara 2024. godine, sa početkom u 19 časova u Narodnoj biblioteci Srbije i u četvrtak, 14. februara, sa početkom u 18 časova u Kulturnom centru Vojvodine ,,Miloš Crnjanski“.

Tom prilikom govoriće istoričari, gđa Nataša Mataušić, g. dr Vladan Vukliš i g. Dejan Ristić, kao i g. Živko Zelenbrz (Živko Ivančević). Gospođa dr Nataša Mataušić istaknuta je istoričarka koja je doktorirana na temi akcije plemenite Diane Budisavljević.

Gospodin dr Vladan Vukliš, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske, je jedan od vodećih istoričara – poznavalaca teme genocida počinjenog nad Srbima na teritoriji NDH.

Gospodin Živko Zelenbrz je jedan iz sve malobrojnije plejade srpske dece koju je pre 82 godine, od sigurnog tragičnog kraja u hrvatskim logorima smrti, spasila Diana Budisavljević.

Tokom ovog događaja Muzej žrtava genocida ekskluzivno će izložiti

original spiska dela dece koju je spasila Diana Budisavljević.

Retke su situacije kada pripadnici savremenih generacija mogu da ostvare neposredan kontakt sa sve malobrojnijim preživelim zatočenicima sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, a posebno sa onima spašenima zahvaljujući Diani Budisavljević, kao i da iz njihovih potresnih iskaza obogate i objektivizuju svoja znanja o tragičnim i dramatičnim događajima koji su se odigrali na jasenovačkim stratištima.

Želeći da svima zainteresovanima omogući neposredan susret sa prošlošću, Muzej žrtava genocida ovim događajem nastavlja ciklus tribinskih programa pod zajedničkim nazivom ,,Susret sa istorijom - Kada prošlost progovoriʼʼ.

Cilj organizovanja tribinskih programa pod ovim zajedničkim nazivom nalazi se u potrebi i obavezi svih nas da svoja znanja o prošlosti crpimo isključivo na osnovu naučnih saznanja, istorijskih i drugih materijalnih izvora, kao i iz svedočanstava učesnika i/ili savremenika značajnih istorijskih događaja i procesa.

Muzej žrtava genocida, stoga, izražava nadu da će održavanje ovako koncipiranih tribinskih programa uistinu doprineti obogaćivanju i objektivizaciji naših znanja o nacionalnoj i opštoj prošlosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crvenkapica

    8. februar 2024 | 12:56

    Dokle ce Srbima podmetati kukavicja jaja? "Plemenita Dijana" je u dogovoru sa poglavnikom Pavelicem izvodila srpsku decu iz logora i odvodila na usvajanje u katolicke porodice. Gle cuda, dosijei te dece su volsebno izgubljeni, ma, prosto za ne verovati.A onda dodjose nesrecne 90-te,a potomci te dece krenuse stopama Pavelica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA