Vreme čitanja: oko 1 min.

U Narodnom muzeju izložen spomenik rimskom vitezu Marku Ulpiju

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

ložba muzejskih savetnika Adama Crnobrnje i Veselinke Ninković je posvećena epigrafskom mermernom spomeniku rimskog viteza Marka Ulpija iz druge polovine drugog veka

  • 0
Narodni muzej Marko Ulpije Trajan Foto-montaža: Nikola Tomić, Profimedia/Alamy/Jansos

Izložba "S kraja na kraj imperije. Put rimskog viteza" otvorena je večeras u Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije (NMS), gde traje do 12. maja.

Izložba muzejskih savetnika Adama Crnobrnje i Veselinke Ninković je posvećena epigrafskom mermernom spomeniku rimskog viteza Marka Ulpija iz druge polovine drugog veka.

U svom obraćanju prisutnima, Crnobrnja je istakao da je na izložbi, uz sam spomenik, na panelima predočeno mesto njegovog nalaza, kao i mesta rođenja i vremena službovanja Marka Ulpija u Rimskom carstvu.

Počasni natpis govori da je Marko Ulpije verovatno bio poreklom iz Beneventuma u ​​Italiji, a služio je kao konjički oficir u rimskoj vojsci i odlikovan je za hrabrost u pohodima imperatora Marka Aurelija i Lucija Vera.

Nakon završetka vojne službe, Ulpije je postao carski službenik visokog ranga - prokurator provincije Dakije Apulensis.

Pretpostavka autora izložbe je da je Marko Ulpije službu nastavio i kao prokurator u susednoj provinciji Gornjoj Meziji, pošto je spomenik nađen u Vinči.

Direktorka NMS-a Bojana Borić Brešković je podsetila da je spomenik imao tri života.

Korišćen je tokom prvog veka kao baza za statuu, krajem drugog je na njegovoj donjoj strani uklesan natpis na latinskom jeziku, a tokom druge polovine trećeg veka poslužio je kao građevinski materijal.

Borić Brešković je istakla da je to "izuzetan relikt, svedočanstvo prošlosti našeg tla iz doba Rimske imperije", koji je sa "uklesanim tekstom na latinskom jeziku jedinstveni istorijski izvor", i "artefakt visokog ranga".

Prema njenim rečima, spomenik je slučajno otkriven u leto 2020. godine uz put ka deponiji "Vinča“, na području arheološkog nalazišta Ošljane, da bi potom bio ukraden, i ubrzo pronađen, nakon čega je prenet u NMS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA