Vreme čitanja: oko 2 min.

Branislav Glumac: Francuski institut dovodi nove i sveže sadržaje u Beograd

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"U godini kada će Olimpijske igre biti održane u Parizu, Francuski institut sa svojm dugogodišnjim partnerima je odlučio da promoviše francusku kulturu i sport", rekao je Glumac

  • 0
Branislav Glumac Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je koordinator na projektima umetnosti i kulture Francuskog instituta Branislav Glumac koji je govorio o manifestaciji "Ritam francuske kulture".

"U godini kada će Olimpijske igre biti održane u Parizu, Francuski institut sa svojm dugogodišnjim partnerima je odlučio da promoviše francusku kulturu i sport", rekao je Glumac.

Prema njegovim rečima, tim povodom biće održano mnogo programa u Francuskom institutu, gde će već 18. aprila biti otvorena izložba "Sport i nauka".

Glumac je najavio za 20. maj predavanje rukometaša Olivijea Žiroa, koji je bio kapiten francuske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i predsednik Rukometnog saveza Francuske.

"Festival francuskog filma" biće održan od 19. 23. jun, u okviru koga će se poseban program baviti tematikom sporta, rekao je Glumac.

Francuski institut će na festivalu književnosti "Molijerovi dani", koji će biti održan od 8. do 11. maja, ugostiti između ostalih dobitnika Gonkurove nagrade Andreja Makina.

Francuski lingvista Bernar Serkilini će 27. septembra održati predavanje o značenju reči, uoči samita Frankofonije na kome će Srbija predati kandidaturu da postane punopravni član, najavio je Glumac.

Kako je najavio, u okviru u Oktobarskog salona kustos Muzeja savremene umetnosti iz Liona Matje Lelijevr će sa kustoskinjom Marijanom Kolarić iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu predstaviti selekciju francuskih umetnika.

"Imamo eksluzivu, ali mogu samo da kažem da će biti do sada nešto neviđeno. Dogodiće se u okviru Bitef-a u Sava centru. Biće to marka prepoznatljiva svima kad je francusko pozorište u pitanju", naveo je Glumac.

Prema njegovim rečima, "superstar veštačke inteligancije" Lik Žilija održaće predavanje "Generacije veštačke inteligencije - Mit i legenda".

Glumac je najavio da će u okviru Beogradskog džez festivala u oktobru biti održan "fantastičan koncert jednog veoma poznatog francuskog umetnika".

"Za kraj, 8. decembra imaćemo manifestaciju posvećenu (pariskoj katedrali) Notr Dam, budući da tada otvara svoja vrata. Imaćemo izložbu, predavanje na temu književnosti, arhitekture, istorije i filmski program", rekao je Glumac.

Navevši da je to samo deo programa Francuskog instituta od aprila do decembra, Glumac je dodao da će povodom 100 godina od smrti Gabrijela Forea na festivalu Nomus u Novom Sadu koncert održati pijanista Erik Lesaž.

Glumac je dodao da Francuski institut ima dobre srpske partnere, među kojima su Nomus, MTS dvorana, Megakom film, Bitef i Beogradski džez festival, a ove godina su pokušali pronaći način da dovedu "sveže i nove sadržaje".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA