Vreme čitanja: oko 3 min.

Producent Oleksandr Špak najavio spektakl Berlin Ballet Company, govorio o saradnji sa Markom Nastićem

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Beograd je stvarno lep. Oseća se mnogo dobra, pozitivna, dinamična energija koja je u isto vreme i poznata", naveo je producent

  • 0
Intervju sa Berlin Ballet Company Foto: PROMO BERLIN BALLET COMPANY

Spektakularni baletski nastup Berlin Ballet Company, kao što je poznato, biće premijerno izveden 9 i 10. maja na Dorćol Platzu. U intervjuu producent Oleksandr Špak je najavio ovaj spektakl.

  • Nedavno ste bili u Beogradu. Kako vam se sviđa grad?

Mnogo mi se sviđa. Beograd je stvarno lep. Oseća se mnogo dobra, pozitivna, dinamična energija koja je u isto vreme i poznata. Odmah se osecaš kao da si kod kuće. Ljudi su ljubazni, otvoreni I gostoljubivi. Infrastruktura je dobra. Ima puno dobrih mesta za jelo. Generalno ima baš puno mesta za razgledanje

  • Kako vam se čini Dorćol Platz?

Dorćol Platz ima zaista posebnu energiju. To odiše kreativnošću kao i liberalnim duhom. I to pokazuje da kultura ne pripada samo pozorištima ili nekim sličnim visokim akademskim institucijama već da se kultura kao i umetnost mogu dobro predstaviti i u urbanim prostorima i to je ono što mnogo podseća na Berlin. I rekao biih da je ovo zaista lepa veza izmedju dva grada. Zaista sam impresioniran Dorćol Platzom.

  • Ovo je premijera "Siren's Club - A Techno Ballet Odyssey”- Kako će izgledati performans?

Tako je. Vraćamo se u situaciju gde smo blizu publike. Zelimo da malo pomerimo dimenziju sa ovom predstavom. Ne zelimo da se publika oseća kao da gleda emisiju. Zato želimo da budu deo predstave, ne u smislu plesanja, već da su na istom nivou kao i igrači. Zaista smo uzbuđeni da vidimo kako će to biti. Biće na neki nacin impresivno. Impresivni performans gde cemo svi deliti isti prostor sa publikom na Dorcol Platzu. Kao tehno zurka. Imacemo DJ-a uživo, sjajnog umetnika, Marka Nastića, što je takođe zaista neverovatno da ga imamo u svom projektu. Marko će svirati uzivo.

  • Kako ste došli na ideju da kombinujete balet i tehno muziku sa srpskim Dj-em?

Znate kako, mi smo iz Berlina, a tehno muzika, rekao bih, je deo Nemačke, deo berlinske kulturne DNK. U isto vreme smo iz sveta baleta. Igrali smo u vodećim svetskim pozorištima, baletskim pozorištima, kao sto su Staats Ballett Berlin, Zürich Ballett, Stokholmski balet. Logično je da se ove dve komponente kombinuju. Naša dva koreografa Aleksandar Abdukarimov i Arshak Ghalumian, suosnivaci Berlin Ballet Company-ja, oni su uvek u potražnji za muzikom jer je to ipak vizualizacija muzike. Oni stalno istražuju i zašto ne bi došli i do tehna. Pogotovo kao što sam rekao, kada ste iz Nemačke gde je tehno muzika deo kulutrnog DNK ove zemlje, a posebno grada Berlina.

  • Kako je došlo do saradnje sa DJ Markom Nasticem?Da li ste poznavali Marka Nastića od ranije?

Ideja da se radi sa Dorcol Platzom se rodila u Solunu na jednom događaju iz kulturne industrije. Tamo smo upoznali ljude iz Dorćol Platza. Jedna od glavnih tema te konferencije u Solunu je bila urbani kulturni prostori što Dorcol Platz i jeste. I onda smo pričali kako bi bilo lepo dovesti balet iz Berlina u Beograd i na Dorcol Platz. Tada smo pomenuli i tehno. Zaključili smo tada da ako ćemo to već da radimo da bismo voleli da sarađujemo sa srpskim ili beogradskim umetnikom. Oni su nam predložili Marka Nastića i tada smo prvi put stupili u kontakt sa njim. Pre toga ga nismo poznavali. Marku se isto dopala ideja I onda je sve išlo brzo I glatko.

  • Kako teku probe?

Probe teku veoma dobro. Nasi plesači su zaista uzbuđeni. Zaista su uzbuđeni što će u Beogradu nastupati. Željni su da otkriju sebe u ovoj novoj situaciji sa publikom koja ih okružuje i da igraju sa DJ-ejem uživo. Ima puno pozitivne energije i puno entuzijazma i svi se raduju nastupu. Vidim to na probama.

  • Da li imate planove za budućnost I da li ćete ponovo sarađivati sa nekim lokalnim umetnicima.

Da imamo. Kada smo bili početkom aprila u Beogradu baš smo pričali o budućnosti. Definitvno bismo zeleli da pronađemo nove nacine da sarađujemo sa jos sjajnih umetnika. Nakon Beograda, predstava ide u Berlin. Ovo vidimo kao način da svojom umetnošću izgradimo most između dva grada. Nove ideje su u glavi, ali hajde da prvo završimo ovu ideju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA