Vreme čitanja: oko 3 min.

Vučević: Nova vlada će nastaviti da jača sistem zaštite kulturnog nasleđa

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Vlada koju ću predvoditi imaće zadatak da u oblasti kulture napravi progres i stvori preduslove za kvantni skok. I to smatram našom časnom dužnošću", rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije

  • 23
Miloš Vučević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević rekao je danas da će nova vlada nastaviti intenzivno ulaganje u kulturu i u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u toj oblasti, kao i na jačanju sistema zaštite kulturnog nasleđa i osnaživanju kulturne diplomatije.

"Vlada koju ću predvoditi imaće zadatak da u oblasti kulture napravi progres i stvori preduslove za kvantni skok. I to smatram našom časnom dužnošću", rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije.

Vučević je podsetio na dostignuća prethodne Vlade u oblasti kulture među kojima su rekonstrukcija Narodnog pozorište u Beogradu, nova mala scena Narodnog pozorišta u Nišu, rekonstrkcija Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini...

"Za poslednje tri godine preko konkursa Ministarstva kulture širom Srbije smo obnovili, adaptirali i rekonstruisali 108 objekata kulture u vrednosti od milijardu dinara", rekao je Vučević.

On je dodao da su zahvaljujući zalaganju Vlade, nekada devastirani domovi kulture, za koje je rekao da često nisu obnavljani od vremena nekadašnje Jugoslavije, danas postali novi i moderni kulturni centri.

"Do početka Ekspa realizovaćemo niz velikih i važnih infrastrukturnih projekata koji će u značajnoj meri poboljšati ne samo kulturnu ponudu Beograda i Srbije, već i bitno unaprediti kvalitet života naših građana", rekao je Vučević.

Miloš Vučević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Dodao je da će u narednom periodu Prirodnjački muzej u Beogradu dobiti moderno opremljenu i funkcionalnu zgradu u bloku 13 u Novom Beogradu.

"Uz Memorijalni centar Staro sajmište, Muzej savremene umetnosti, buduću Nacionalnu koncertnu dvoranu, nova zgrada Prirodnjačkog muzeja biće deo jedinstvenog kvarta kulture", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Muzej Nikole Tesle, najposećeniji muzej u zemlji i jedinstven u svetu, u nekadašnjoj fabrici hartije Milana Vape u Beogradu dobiti adekvatan prostor za izlaganje i smeštanje dragocene zbirke.

"Preseljenjem u zgradu bivše glavne železničke stanice u našem glavnom gradu, Istorijski muzej Srbije dobiće moderno opremljen izlagački prostor i zajedno sa spomenikom Stefana Nemanje na Savskom trgu biće deo ambijentalne celine koja predstavlja istoriju srpskog naroda i naše države", naglasio je Vučević.

Vučić je istakao da će tokom narednog perioda biti obnovljen i deo Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Dodao je da će otvaranjem Dečijeg muzeja i dve pozorišne scene u zgradi nekadašnje pošte na Savskom trgu u Beogradu uživati najmlađi posetioci

Vučević je istakao i da je planirano i otvaranje Ženskog muzeja u Beogradu, ustanove koja će se baviti ženskim stvaralaštvom kroz istoriju i dati mogućnost ženama koje se danas bave kulturom da prikažu svoje stvaralaštvo

"Kada je reč o velikim projektima, van prestonice, završetkom izgradnje Narodnog pozorišta u Subotici, Srbija će dobiti jedno od najvećih i najmodernijih opremljenih pozorišta u ovom delu Evrope. Obnovom postojeće i izgradnjom nove zgrade Galerije Milene Pavlović-Barili u Požarevcu značajno će se unaprediti muzejski i sveukupni kulturni život u ovom delu Srbije", rekao je Vučević.

Miloš Vučević Foto: Milos Tesic/ATAImages

Vučević je istakao da će biti obnovljena i stara zgrada Sremskih Karlovaca, da će biti otvoren Muzej staklarstva u Paraćinu, Muzej košarke u Čačku, kao i Muzej ćirilice u Rači.

On je naveo i da će buduća vlada raditi i na zaštiti arheoloških nalazišta širom Srbije, kao i da će jedan od zadataka Vlade biti i to da se na UNESCO listu svetske kulturne i prirodne baštine uvrsti nalazište Caričin grad.

"U okviru zaštite našeg kulturnog nasleđa i u naredne četiri godine nastavićemo sa posebnom pažnjom i zaštitu spomenika kulture na Kosovu i Metohiji. Obezbedićemo kroz budžet kontinuiranu podršku za redovno funkcionisanje manastira Hilandar, kao i za neophodne radove na našim najznačajnijim svetinjama kao što su Žiča, Manasija, Sopoćani, Banjska", rekao je Vučević.

Vučević je dodao da će Vlada na dostojan način brinuti i o filmskoj industriji.

"Podrška filmskoj industriji omogućuje nastavak značajnih ostvarenja koja se bave važnim nacionalnim temama koje do sada nisu bile zastupljene ni na filmskom platnu, kao što su Dara iz Jasenovca, Oluja, Mrak, Heroji Halijarda, Kralj Petar I", rekao je Vučević.

Vučević je rekao da osnaživanje kulturne diplomatije, podrazumeva jačanje postojećih kulturnih centara Srbije u Parizu i Pekingu, u da je u planu uspostavljanje kulturnih centara u Londonu, Moskvi, Berlinu, Varšavi i drugim evropskim metropolama kao i u regionu.

"To će u značajnoj meri uticati na povećanje vidljivosti kulturnih sadržaja iz Srbije na međunarodnom planu i doprineti dalje u afirmaciji naših umetnika na svetskoj sceni", rekao je Vučević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    1. maj 2024 | 16:52

    Kulturno nasleđe često predstavlja most između različitih kultura i generacija, te njegova zaštita promiče međukulturni dijalog i razumijevanje.

  • Ana

    1. maj 2024 | 15:23

    Svaki novi projekat osnazuje i ulepsava Srbiju.

  • Bojan

    1. maj 2024 | 16:45

    Ulaganje u kulturnu baštinu potiče lokalni razvoj i podupire kulturnu raznolikost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA