≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svečani koncert "Svesrpski dečji sabor" održan u Dečjem kulturnom centru

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Događaju su prisustvovali ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski i ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević

  • 0
Svečani koncert "Svesrpski dečji sabor" održan u DKCB Foto: Tanjug/Ministarstvo bez portfelja/Dušan Veljović

Svečani koncert "Svesrpski dečji sabor" pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića, održan je u Dečjem kulturnom centru.

Događaju su prisustvovali ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski i ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević.

Nakon svečanog otvaranja priredbe iz himnu "Bože pravde" ministarka Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je Srbija jedna velika porodica i da u njoj ima mesta za sve one koji vole svoju otadžbinu i koji čuvaju čuvaju svoju tradiciju, kulturu i običaje.

"Gde god budete bili u čitavom svetu, prepoznaćete se po jeziku, po znamenjima, po onome što je deo našeg identiteta, naše kulture. Prepoznaćete se po nošnji, po pismeni, po pesmi, zato želim da svi vi, sa različitih strana sveta svake godine i svakom lepom prilikom okupljate ovde u našoj prestonici", rekla je Đurđević Stamenkovski i dodala da je Srbija ponosna zemlja koja ima narod velikog srca i da će svakome pružiti dobrodošlicu.

Ministar Đorđe Milićević pozvao je danas decu srpskog porekla iz regiona i dijaspore da budu jedinstveni i da nikada ne zaborave svoj nacionalni identitet, svoje nacionalne simbole, himnu, srpski jezik, ćirilično pismo, istoriju i kulturu.

"Srbija je vaša kuća, vi ste ovde svoji na svome. Gde god živeli u svetu, nikad ne zaboravite ono što okuplja sve nas, a to je Srbija", rekao je Milićević.

Svečani koncert Foto: Tanjug/Ministarstvo bez portfelja/Dušan Veljović

"Kad u svetu završite vaše škole i fakultete, vratite se u svoju otadžbinu i primenite to stečeno znanje i iskustvo u svojoj zemlji i sa svojim narodom", dodao je Milićević.

Ova manifestacija odrzava se u okviru projekta "Svesrpski sabor Srbije" i ima cilj uspostavljanje trajnih veza sa zemljom porekla, razvijanje osećanja pripadnosti i povezivanja sa vršnjacima iz Srbije.

Učesnici iz Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Nemačke su smešteni u porodicama svojih vršnjaka, učenika osnovne škole "Starina Novak" iz Beograda koja je ujedno i domaćin ovogodišnjeg programa.

Podršku manifestaciji pružila je Narodna skupština Republike Srbije i Hram Svetog Save.

Ovu inicijativu pokrenuo je direktor DKCB Dragan Marić.

Festival će biti upotpunjen tradicionalnim druženjem, zabavnim i edukativnim programom i trajaće do 26.maja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Gipsy Kings svirali "Đurđevdan" u Beogradu, pevač se ogrnuo srpskom zastavom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA