≫ 

Katanac na "Ivu Andrića": Srpski kulturni centar u Pekingu zatvoren posle svega nekoliko meseci rada

Još nije kompletno završena registracija u skladu sa procedurama NR Kine

  • 3

Kulturni centar Srbije u Pekingu, zvanično otvoren krajem prošle godine uz prisustvo ministara kulture obeju zemalja i uz zvuke gusala, posle samo nekoliko meseci, privremeno je obustavio rad, pišu Novosti. Informacija je potvrđena u Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu kulture i informisanja, koja zajednički koordinišu sve aktivnosti centra "Ivo Andrić".

Kao razlog zbog koga je prostor u pekinškom umetničkom okrugu "798" stavljen pod ključ do daljeg, navode da su se pojavile teškoće i da još nije kompletno završena registracija u skladu sa procedurama NR Kine.

- Teškoće su rezultat različitih propisa i statusa koji Kulturni centar Srbije u Pekingu ima u Srbiji i NR Kini - navodi se u odgovoru koji su Novosti dobile iz Ministarstva spoljnih poslova, uz napomenu da sporazum između dve vlade o obostranom osnivanju kulturnih centara predviđa da se oni osnivaju i deluju u skladu sa propisima države prijema.

Kulturni centra Srbij u Pekingu MSP: Teškoće su rezultat različitih propisa i statusa koji Kulturni centar Srbije u Pekingu ima u Srbiji i NR Kini, Printskrin: Youtube/Tanjug

KINESKO PRAVNO LICE

- Praktično to podrazumeva da KC Srbije u Pekingu (i direktor centra), prema tumačenju kineske strane deluje kao kinesko pravno lice (praktično kineska firma) - dok se po našem zakonu kulturni centar smatra javnom organizacijom, koja deluje u okviru budžetskog sistema Republike Srbije (osnovan odlukom Vlade Srbije).

Stoga je, kažu, sada potrebno rešiti pitanje statusnog i poreskog tretmana i poslovanja, ne samo Kulturnog centra kao ustanove, odnosno pravnog lica, već i statusa onih koji su u njemu zaposleni.

PROBLEM S PEČATOM

Zbog različitih zakonskih propisa, pojavio se i tehnički problem sa sadržajem pečata koji Kulturni centar Srbije koristi u poslovanju, jer naš relevantni zakon definiše da pečat mora biti isključivo na srspkom jeziku i ćiriličkom pismu (ne može biti na stranom jeziku i pismu) - dok kineski zakon propisuje obavezu da pečat mora biti isključivo na kineskom jeziku i sa propisanim simbolima - objašnjeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA