≫ 

Jovana Stević je predstavnica Srbije u projektu "Hleb mira": Osim nje, učestvuje i Gijom Muso (FOTO)

Testo koje simbolizuje mir, Jovana je trebalo da pripremi u porodičnoj atmosferi, u svom devojačkom domu

  • 1

Srpska glumica Jovana Stević jedina je predstavnica naše zemlje u mirovnom projektu "Hleb mira" čiji je tvorac poznati pekar iz mesta Antibes (Antib) na francuskoj rivijeri, koje se nalazi između Kana i Nice, Žan Pol Veziano. Naime, reč je o ideji do koje je Žan Pol došao, kada je želeo da pokaže kako su verski sukobi koji traju vekovima među različitim religijama, besmisleni.

Kao pripadnik hrišćanske veroispovesti, on je odlučio da zajedno sa pripadnicima muslimanske i judaističke veroispovesti umesi testo, a potom komadić te smese podeli po jednoj osobi iz zemalja širom sveta. Tako je, prema zamislima projektanta ove divne ideje, parče namenjeno za Srbiju došlo u ruke Jovane Stević. Ona je, prema instrukcijama trebalo da umesi nešto, ispeče, a potom te fotografije pošalje.

Jovana Stević, hleb mira

Foto: Privatna arhiva

- Dok mi je Žan Pol pričao o svojoj ideji, bila sam oduševljena. Kazivao mi je o svom životu, kao i razlogu zbog kog se odlučio na jedan ovakav projekat. Kada je izvadio komad testa i uručio mi, rekavši da očekuje da ja umesim nešto u ime naše države, krenule su mi suze, moram priznati - rekla nam je Jovana o tom, prevashodno za nju, značajnom trenutku.

Za "Telegraf" je ispričala na kakva ju je razmišljanja podstakao dodeljen "poklon".

Jovana Stević, hleb mira

Foto: Privatna arhiva

- U povratku kući, razmišljala sam o značaju ove misije i koliko je potrebno da širimo svest o tome i prigrlimo sve religijske sličnosti i razlike među nama - kaže Jovana.

Testo koje simbolizuje mir, Jovana je odlučila da pripremi u porodičnoj atmosferi, u svom devojačkom domu. Poznati pekar je naglasio da je veoma važno ostaviti zapis o porodici i ljudima koji su umesili takozvani "hleb mira", kao i da onaj kome se dodeli smesa, treba da napravi nešto što je nacionalnog karaktera.

Jovana Stević, hleb mira

Foto: Privatna arhiva

- Razmišljala sam šta bih mogla da spremim, a onda sam odlučila da u pomoć pozovem majku, pa tako objedinim "uslove" ovog projekta. Ona sprema jednu fenomenalnu pogaču i kad god su nam dolazili gosti, umesila bi je tradicionalno i svi su bili oduševljeni. Na pitanje "koji je to recept", ona bi duhovito odgovarala "eee, neki moj". Stoga je moj izbor pao upravo na tu pogaču - kaže naša glumica.

Jovana je predstavnica za sada devete zemlje koja je napravila nešto od svog testa u okviru projekta "Hleb mira". Pre nje to je učinio poznati francuski pisac Gijom Muso.

 

Poznanstvo sa pekarom čiji su hleb i peciva proputovali ceo svet, Jovana je ostvarila preko prijatelja iz Nice koji joj je dugo pričao o kvalitetu testa najtraženijeg pekara u regionu i šire, kao i njegovom vedrom dugu i emociji koju utka u sve što pravi.

(S.Č)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA