Ispravljena nepravda prema velikom književniku: Danilo Kiš posthumno "Počasni građanin Subotice"

Kiš ni danas nema ulicu u ovom gradu, niti ijedna škola nosi njegovo ime

  • 0

Jednoglasnom odlukom Skupštine grada zvanje Počasnog građanina Subotice ove godine biće posthumno dodeljeno književniku Danilu Kišu.

Za ovo zvanje velikog književnika Danila Kiša predložio je gradonačelnik Bogdan Laban a predlog je prihvaćen bez rasprave.

- Ovim ispravljamo veliku nepravdu prema čoveku koji je ovaj grad u kome je rođen svojim delom itekako zadužio. Ponosan sam na to što ćemo tu nepravdu posle toliko godina ispraviti - poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Danilo Kiš Printskrin: Youtube / Mira Adanja-Polak

- Mislim da je to na čast svim Subotičanima. Nije retkost da se priznanje nekome dodeli posthumno.

Danilo Kiš je rođen u Subotici 22. februara 1935. godine. Romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Jedan od najvažnijih pisaca u istoriji srpske književnosti. Danilo Kiš je književnik čija su dela zlatnim slovima upisana u istoriju srpske i evropske književnosti -navodi se u obrazloženju odluke.

- U Subotici je živeo samo nekoliko godina. Početkom rata, seli se u Novi Sad, a kada mu je otac odveden u Aušvic, sa majkom i sestrom odlazi na Cetinje. „Psalam 44“, „Mansarda“, „Bašta i pepeo“, „Rani jadi“, „Peščanik“, „Grobnica za Borisa Davidoviča“, „Čas anatomije“, samo su neka od dela iz bogatog književnog opusa. Krajem sedamdesetih godina minulog veka odlazi u Pariz, gde je i umro  15. oktobra 1989. godine. Sahranjen je u Aleji velikana u Beogradu.  Ceo svoj životni i radni vek Suboticu je nosio u srcu i sećanje na nju utkao je u svoja  neprolazna dela.

Kiš ni danas nema ulicu u svom gradu, niti ijedna škola nosi njegovo ime. Uspomenu na njega čuvaju Fondacija „Danilo Kiš“ i bista pored Gradske kuće.

(Telegraf.rs/Subotica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA