≫ 

Upoznajte život velikog slikara: Danas se otvara izložba "Đura Jakšić. Između mitova i stvarnosti"

Postavka će se naći u Narodnom muzeju u Beogradu

  • 0
Izložba Đura Jakšić, između mita i stvarnosti Foto: Tanjug

Obeležavajući prvu godišnjicu nakon svečanog otvaranja obnovljenog Narodnog muzeja u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Matice srpske u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, danas u 19 sati otvara se izložba "Ðura Jakšić. Između mita i stvarnosti" .

Nastala u saradnji Narodnog muzeja i Galerije Matice srpske, a kroz postavku će biti predstavljeno likovno stvaralaštvo Ðure Jakšića, umetnika koji koji autentičnom i snažnom stvaralačkom ličnošću zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti XIX veka.

Podsećajući da je prošlogodišnje svečano otvaranje Narodnog muzeja bilo obeleženo upravo slikom Đure Jakšića, Devojka u plavom, izložba dela ovog istaknutog umetnika prilika je da se na prigodan način obeleži za našu kulturu važna godišnjica.

Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme. Danas, nakon godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

Ova izložba objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija.

Izložba, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, obuhvata tri tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo. Kako bi se posetiocima pružila prilika da se što neposrednije upoznaju sa stvaralaštvom Đure Jakšića izložba je upotpunjena pričom o njegovom životnom putu, umetničkom i idejnom formiranju.

Tokom trajanja izložbe biće realizovani raznovrsni i brojni prateći programi  u vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionice za decu i mlade. Izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA