• 0

Spektakularan ples uz melodije srpske i egipatske himne obeležio 22. Afro festival

Predstavljeni su i nikada izlagani predmeti iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije

  • 0

U Muzeju afričke umetnosti održan je dvadeset drugi Afro festival, jedinstvena međunarodna manifestacija koja brojnim posetiocima iz zemlje i inostranstva nudi širok spektar specifičnih kulturno-turističkih, edukativnih i zabavnih programa.

Festival je svojim trajanjem i kontinuitetom pokazao da čini nezaobilaznu tačku u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada i jedno je od omiljenih mesta za sve generacije posetilaca.

Posebno oduševljenje publike izazvao je spektakularan nastup plesača uz melodiju srpske i egipatske himne.

Počasni gost Festivala bila je Ambasada Arapske Republike Egipat, na čelu sa Amrom Alguvejlijem, pa je tako otvorena i tematska izložba "Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji", čiji su autori Nenad Marković, Aleksandra Prodanović Bojović, Milica Naumov i Emilia Epštajn. Na izložbi u maloj sali MAU prvi put su izloženi na jednom mestu neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije.

kustos Nenad Marković, ambasador Egipta Amr Alguvejli, Muzej afričke umetnosti

Ambasador Egipta sa glavnim autorom izložbe Nenadom Markovićem Foto: MAU

U prostranoj bašti Muzeja na Senjaku, ambasade Egipta, Maroka, Tunisa, Gvineje, Konga, Libije, Namibije i Jamajke brojnim posetiocima ponudile su svoje zanatske i umetničke proizvode, suvenire, nakit, afričke začine, tkanine i garderobu, ali i fantastične gastronomske specijalitete za koje se čekalo u redu.

Nakon zvaničnog otvaranja i obraćanja ambasadora Amra Alguvejlija i Marije Alekić, direktorke Muzeja, usledio je atraktivan nastup egipatske plesne trupe "Reda" koju je, daleke 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda. Ova trupa u svojim atraktivnim nastupima izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regije - od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama.

Specifičnost ovogodišnjeg Festivala bilo je i prvo učešće Nacionalne umetničke galerije Namibije, koju je predstavljala direktorka Snobia Kaputu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima