• 0
 ≫ 

Spektakularan ples uz melodije srpske i egipatske himne obeležio 22. Afro festival

 ≫ 

Predstavljeni su i nikada izlagani predmeti iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije

  • 0

U Muzeju afričke umetnosti održan je dvadeset drugi Afro festival, jedinstvena međunarodna manifestacija koja brojnim posetiocima iz zemlje i inostranstva nudi širok spektar specifičnih kulturno-turističkih, edukativnih i zabavnih programa.

Festival je svojim trajanjem i kontinuitetom pokazao da čini nezaobilaznu tačku u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada i jedno je od omiljenih mesta za sve generacije posetilaca.

Posebno oduševljenje publike izazvao je spektakularan nastup plesača uz melodiju srpske i egipatske himne.

Počasni gost Festivala bila je Ambasada Arapske Republike Egipat, na čelu sa Amrom Alguvejlijem, pa je tako otvorena i tematska izložba "Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji", čiji su autori Nenad Marković, Aleksandra Prodanović Bojović, Milica Naumov i Emilia Epštajn. Na izložbi u maloj sali MAU prvi put su izloženi na jednom mestu neki od najvrednijih i do sada retko ili nikada izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije.

kustos Nenad Marković, ambasador Egipta Amr Alguvejli, Muzej afričke umetnosti

Ambasador Egipta sa glavnim autorom izložbe Nenadom Markovićem Foto: MAU

U prostranoj bašti Muzeja na Senjaku, ambasade Egipta, Maroka, Tunisa, Gvineje, Konga, Libije, Namibije i Jamajke brojnim posetiocima ponudile su svoje zanatske i umetničke proizvode, suvenire, nakit, afričke začine, tkanine i garderobu, ali i fantastične gastronomske specijalitete za koje se čekalo u redu.

Nakon zvaničnog otvaranja i obraćanja ambasadora Amra Alguvejlija i Marije Alekić, direktorke Muzeja, usledio je atraktivan nastup egipatske plesne trupe "Reda" koju je, daleke 1959. godine osnovao ugledni profesor i koreograf Mahmud Reda. Ova trupa u svojim atraktivnim nastupima izvodi plesove karakteristične za različite egipatske regije - od obale Crvenog mora, preko Nubije i Gornjeg Egipta, do onih koji se mogu videti u nomadskim zajednicama i seoskim sredinama.

Specifičnost ovogodišnjeg Festivala bilo je i prvo učešće Nacionalne umetničke galerije Namibije, koju je predstavljala direktorka Snobia Kaputu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima