• 1

Muzej zeca u Petrovaradinu ponovo otvara vrata posetiocima: 2.000 predmeta i lepe priče

Šetnje kroz Muzej zeca biće organizovane još jednom 3. avgusta u isto vreme.

  • 1

Autentični Muzej zeca u Petrovaradinu biće sutra otvoren za posetioce, koji će imati priliku da vide zbirku, čiji je idejni tvorac umetnik Nikola Džafo, saopštila je danas Fondacija Novi Sad 2021.

Šetnje kroz Muzej zeca deo su projekta "Šetnje kroz nasleđe" koje imaju za cilj da, iz ugla sećanja, doživljaja i iz ličnih arhiva Novosađana, ispričaju nešto drugačije priče o kulturnom nasleđu grada, a sve to u okviru projekta "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" i pripreme Novog Sada za godinu titule, navodi se u saopštenju za javnost.

Kolekciju u Muzeju zeca čini više od dve hiljade predmeta.

- Tu se nalaze ne samo predmeti poput igračkica, poput knjiga, različitih objekata koji imaju simbol zeca, tu se nalazi i dobar deo opusa koji je nastao u radionici, odnosno u ateljeu Džafo, kao i radovi drugih umetnika koji su koristili zeca, tako da postoji više od jednog razloga da se poseti ovaj muzej - naveo je Željko Grulović iz "Šok zadruge".

Kako je najavljeno, šetnje kroz Muzej zeca biće organizovane još jednom 3. avgusta u isto vreme.

Nikola Džafo na umetničkom projektu Muzej zeca radi više od dve decenije, a prvi put se Muzej pojavljuje u javnosti 2. septembra 2006. na 12. bijenalu umetnosti u Pančevu, što se smatra datumom njegovog osnivanja.

Prva retrospektiva predstavljena je 2011. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Kroz simbol zeca kolekcija govori o umetnosti, razvijanju ekološke svesti, društvenom angažmanu, čime ukazuje na sve mane i bolesti društva, piše u saopštenju.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • Gabrijela

    Kakvo potonuce citave ideje oko Led art-a. Steta da Dzafo nije prevazisao svoj ego vec je razbucao sjajnu ekipu umetnika okupljenih oko iste metafore a sve zarad... zeca. Tu su sada samo poslusna deca i na zalost, istorijska prilika je otisla u nepovrat, tranzicija je istopila led.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima