"Dani srpskog duhovnog preobraženja" u Despotovcu: Od tribina, preko muzike, do viteškog turnira

Program za ovogodišnje "Dane" ima visoke kulturne i umetničke domete

  • 0
Manastir Manasija Foto: Telegraf, Facebook/Dani srpskoga duhovnog preobraženja Despotovac

U Despotovcu će večeras početi kulturna manifestacija 27. "Dani srpskog duhovnog preobraženja", koja će trajati do 28. avgusta.

Manifestaciju, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Despotovac, na centralnom gradskom trgu otvoriće ministar bez portfelja Milan Krkobabić, uz Drugu rukovet Stevana Mokranjca u izvođenju Gradskog hora Beograd.

Program za ovogodišnje "Dane" je dugo i pomno pripreman i ima visoke kulturne i umetničke domete, istaknuto je na konferenciji za medije povodom te manifestacije.

Direktor Narodne biblioteke, ustanove koja je uključena u organizaciju ove manifestacije od početka, ocenila je da ono što u programu imaju "Dani srpskog duhovnog preobraženja" u Despoptovcu, nema nijedna kulturna manifestacija u Srbiji.

Ona je izdvojila 10. naučni skup "Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti", koji je ove godine okupio 20 naučnih radnika. Naučni skup će trajati tri dana.

Na manifestaciji će biti održana i tribina o godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i književno veče na Trgu despota Stefana na kome će učestovati pesnik i akademik Matija Bećković.

Gosti ovogodišnje manifestacije moći će da vide i nekoliko likovnih izložbi, pozorišnih predstava, da prisustvuju večeri džeza sa Biserom Velentalić i Vasilijem Hadžimanovim, rok koncertu grupe "Kerber", koncertu Aleksandar Sedlar i beogradska simfonija sa gostima, koncertu Aleksandra Radovića...

Uz to što će se najveći deo programa održavati na Trgu despota Stefana, programi će se održavati i u Centru za kulturu, Narodnoj biblioteci, Manastirskoj vodenici i Osnovnoj školi "Despot Stefan Visoki".

U okviru "Dana srpskog duhovnog preobraženja" je Međunarodni viteški festival JUST OUT 2019. od 23. do 25. avgusta, na prostoru i pod zidinama srednjovekovnog mansatira Manasija, po posebnom programu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA