≫ 

Slavljenje nacizma ili poziv na razmišljanje? Muzej dizajna kritikuju zbog izložbe o Trećem rajhu

Kritičari smaraju da se na ovaj način pogubna nacistička ideologija banalizuje i ne shvata ozbiljno

  • 3
Hitler, Svastika, Muzej Foto: Profimedia/Alamy, Foto: Wikipedia Cemal Işıksel/German Federal Archive, 1Veertje

Muzej u holandskom gradu Den Bošu našao se na meti kritike zbog izložbe "Dizajn Trećeg Rajha", otvorene 8. septembra uz prosteste i pozive na bojkot. Antifašistički pokreti tvrde da je u pitanju glorifikacija nacizma, dok uprava muzeja ističe da lepo lice kulutre nije jedino koje treba prikazivati u muzejima.

Na izložbi su se našli "simboli moći i prosperiteta Trećeg rajha", kako kažu. To su, između ostalog, i "Folksvagenova" "buba", potom snimci i fotografije Olimpijskih igara iz 1936. godine, kukasti krst ili svastika, ali i filmovi Leni Rifenštal, režiserke "Trijumfa volje", dokumentarca sa mitinga Nacističke partije u Nirnbergu 1934. godine.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se ispred Muzeja dizajna na dan otvaranja, tvrdeći da se na ovaj način pogubna nacistička ideologija banalizuje i ne shvata ozbiljno.

Muzej se, sa druge strane, brani.

- Navikli smo da izlobže u muzejima prikazuju dobru stranu kulture, zbog čega se istorija dizajna sastoji od uvek ponavljanih sadržaja koji prikazuju moralnu ispravnost. No, dizajn oslikava čitav svet, njegove dobre i loše strane. "Dizajn Trećeg rajha" jeste jedna takva izložba koja prikazuje kako dizajn može biti instrument u rukama sila tame. Nacisti su bili majstori u tome da koriste dizajn kako bi postigli svoje ciljeve, odnosno kako bi privoleli i uništili ogroman broj ljudi. Ova izložba ima kritički stav. Ako celim svojim srcem hoćete da kažete "nikad više", onda morate anaizirati kako je proces ubeđivanja funkcionisao u to vreme - navodi se u opisu izložbe.

Kako navode, tokom Trećeg rajha dizajn se sastojao od kontradiktornosti, a onda je i izložba takva.

- S jedne strane tema je čistoća - čistoća od Jevreja, homoseksualaca i Roma, koju su zagovarali. Nacizam se gradio na svojoj istoriji, ali je takođe fanatično gledao u budućnost. Bio je pun romantike, ali i opsednut modernom tehnologijom. Spoljnom svetu nacizam se predstavljao kao slika i prilika prosperiteta i bezbrižnih zabava, dok su sa druge strane prvi koncentracioni kampovi sagrađeni 1933. godine. Ovi paradoksi preplitali su se 12 godina tokom kojih je nacizam neverovatno napredovao, a onda se bučno raspao. Izložba pokazuje i kako je dizajn igrao svoje uloge u ovome. Mnogi časopisi otkrivaju nam kako su se usmeravali na određene ciljne grupe  - od majki do vojnika, do mladih devojaka do stranih posetilaca - kažu iz Muzeja.

Za potrebe izložbe pozajmljeni su predmeti iz nemačkih i holandskih muzeja.

 
 
 
View this post on Instagram
The exhibition ‘Design of the Third Reich’ starts tomorrow at Design Museum Den Bosch. Audio tour included and educational family programs provided. . We usually associate ‘design’ in a positive way with functionality and aesthetics. This exhibition shows that design can serve evil too. It’s an extreme and bizarre example, which in my opinion makes you realize that we always have to stay critical about smooth and slickly packaged ideologies and marketing campaigns. . #designvanhetderderijk #designofthethirdreich #designmuseum #designmuseumdenbosch #design #volkswagen #käfer #vwkäfer #vwkever #beetle #vwbeetle #kraftdurchfreude #audiotour #podcatcher #guideid . Photo credit: Hitler speeching at ceremony of laying the first stone of the Volkswagen factory, Volkswagen Beetle at the foreground, Fallersleben 1938. Hugo Jaeger/Timepix/THE LIFE Picture Collection/Getty Images.A post shared by Gus Maussen (@gusmaussen) on

- Kao istoričari pokušavamo da razumemo kako je dizajn koji je finansirala država služio jednoj malignoj ideologiji. Ovakva izložba ne može da se organizuje u Nemačkoj, jer bi to izazvalo brojne kontroverze, ali prošlo je 75 godina od savezničkog oslobađanja Holandije i zato naš muzej jeste pravo mesto za to - rekao je medijima direktor Muzeja Tomo de Rijk.

Uprkos protestima, koje su predvodili Pokret mladih komunista Holandije i Unija antifašista, izložba je u nedelju otvorena, ali je dodatno obezbeđenje unajmljeno i postavljeno u sve prostorije ove ustanove, dok je fotografisanje strogo zabranjeno.

Šta mislite o ovome? Je li reč o prikrivenom slavljenju nacizma ili pozivu na dijalog i učenje iz strašnog primera?

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    12. septembar 2019 | 07:38

    Holandjani navikli na "kulturu" i " moral" pa moraju biti drugaciji ?! Ma ajde , pa evo navikli smo mi da ste nacisti , Haskim presudama ste to potvrdili, a ovim i ovjerili !!!

  • TODOR

    12. septembar 2019 | 08:44

    Sramota kao da ih je žao za poraz od Boljševika i svih drugih koji su učestvovali u pobedi nad fašizmom pa obnavljaju sećanje i čuvaju uspomene na šta je propalo KAKO nisu napravili izložbu o POedniku i žrtvama U Jasenovcu i Aušficu već čuvaju uspomene ka da se vidi šta im je propalo TODOR

  • V

    13. septembar 2019 | 10:45

    Moze ko sta hice da prica ali Nemci se ne stide hitlera bas naprotiv kad im pricate grozne stvari o hitleru samo ce cutati nece vam se pridruziti ali nece se ni suprodstaviti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA