• 13

Poslednje delo srpskog genija kojeg su streljale ustaše: Šta je sakrio Sava u slici "Beračice"

U neverovatnom snimku saznaćete šta je on sakrio i utkao u slici da bismo godinama kasnije uspeli to da dešifrujemo

 • 13

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju "Beračice" Save Šumanovića

Na prostoru uz staro pravoslavno groblje u Sremskoj Mitrovici ustaše su pogubile oko 150 nedužnih muškaraca, žena i dece iz Šida, među kojima je bio i Sava Šumanović, četrdesetogodišnji slikar. Svi su bačeni u zajedničku grobnicu. U momentu njegovog hapšenja na Šumanovićevom "štafelaju" ostala je upravo završena slika "Beračice", danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.

Ova slika krije neverovatnu tajnu, krije možda i to da je Sava Šumanović znao da će ustaše doći po njega. A koje je skrivene znakove ostavio pogledajte u videu iznad.

HAPŠENJE I POGUBJENJE - Sava je uhapšen 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, okupao se, uzeo stvari, poljubio majku i otišao.

Prema svedočenjima, ustaše su brutalno pretukle zatvorenike, a onda im je takozvani pokretni preki ustaški sud izrekao smrtne kazne.

Streljani su uz upaljene baklje kraj spremnih raka - pucano im je u potiljak ili su direktno morali da legnu u raku da bi u njih pucali. Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom.

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici postoji dokument koji svedoči o Šumanovićevom streljanju. Reč je o odgovoru na zahtev Perside Šumanović, umetnikove majke, da joj sina puste iz pritvora.

Tek dva meseca posle, nakon što je Sava odavno streljan, dobila je odgovor Nezavisne Države Hrvatske (NDH), odnosno Ustaške nadzorne službe, da je Savo Šumanović osuđen na smrt i streljan. Odgovor završava ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

MAJKA MU I MRTVOM RAZMEŠTALA KREVET - Prema svedočenjima, Persida Šumanović je teško podnela ubistvo sina jedinca i godinama je postavljala na sto tanjir za njega i uveče mu razmeštala krevet, ne mireći se sa gubitkom.

Šumanović je pre svog pogubljenja u jednom pismu prijatelju 1934. godine, predvideo 1942. kao godinu svoje smrti.

Na mestu stravičnih pogubljenja u Sremskoj Mitrovici 1960. podignut je spomen-park, a Šumanovićeva majka je na desetogodišnjicu ubistva preostale radove poklonila Šidu radi otvaranja Memorijalne galerije.

Sava Šumanović rođen je 22. januara 1896. godine u Vinkovcima, gde mu je otac radio kao šumarski inženjer. Posle 4 godine porodica se preselila u Šid.

800 ULJA NA PLATNU I VIŠE OD 400 CRTEŽA - Pohađao je gimnaziju u Zemunu, u kojoj i počinje da se zanima za umetnost. Iako je otac želeo da mu sin bude advokat, Sava upisuje Višu školu za umetnost i obrt u Zagrebu, koju završava sa najboljim ocenama 1918. godine.

Počeo je kao impresionista, zatim potpao pod uticaj kubizma i najzad se zadržao na kolorističkim shvatanjima pariske škole, dok drugi istoričari umetnosti njegovo stvaralaštvo smeštaju u umetnička prostranstva od kubizma preko poetskog realizma do umerenog ekspresionizma.

Stvaralački opus velikog slikara obuhvata oko 800 ulja na platnu i više od 400 crteža, akvarela, gvaševa i pastela.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Aca

  Umobolna nacija ustaška

  29
  0

  Podelite komentar

 • ISTINA

  Streljanju je, prema svedocenjima retkih prezivelih, prethodilo strasno mucenje. Savi su odmah polomili prvo desnu, pa posle levu ruku. On je, vele svedoci, vapio: “Nemojte ruke, kako cu slikati... Ja sam slikar...“ Naravno, oni koji su ga mucili, znali su da mu ruke vise nece biti potrebne.

  17
  0

  Podelite komentar

 • Kole

  I Tesla bi pod kamu zavrsio, to je taj "gospodski" hrvatski narod..Najveci genocid na ovim prostorima su pocinili i jos drugima lekcije citaju!

  37
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima