≫ 

Kuća u srcu Beograda sa šahovskom tablom iznad terase: Otkrivamo koji velikan je ovde živeo

U zdanju u kom je nekad stvarao vrsni srpski matematičar i ribolovac, godinama nema nikog

  • 2

Fasada zgrade na Kosančićevom vencu 22, nekadašnjeg doma Mihaila Petrovića - Mike Alasa, prošle godine je renovirana, kao i većina kuća koje se nalaze na ovom kulturno-istorijskom prostoru od velikog značaja.

Današnji izgled kuće Mike Alasa / Foto: Dušan Veselinović / Telegraf.rs

Parcela na kojoj je podignuta kuća Mihaila Petrovića bila je vlasništvo čuvenog beogradskog prote Novice Lazarevića, dede Mike Alasa.

U toku zidanja svoje kuće, Mihailo Petrović je u znatnoj meri uticao na arhitektu Petra Bajalovića. Njegov način života i sklonosti odrazile su se na određena konstruktivna, prostorna i likovna rešenja kuće. Tako je, na primer, podrum služio kao mala vinarija, gde je Mika smeštao vino sa topčiderskih vinograda.

Foto: Dušan Veselinović / Telegraf.rs

Prema njegovoj želji, kao francuski đak i matematičar, u niše na podestu stepeništa bile su smeštene figure Napolena i Paskala. Zatim, želeo je balkon koji gleda na ušće Save i Dunava, kao i šarane u drvorezu ulaznih vrata koji se i danas mogu videti. Na fasadi, pored izvesnih klasičnih elemenata dekoracije, primenjena je i secesija, kao i detalj šahovskog polja iznad balkona.

A zašto šahovsko polje? Mika Alas se bavio interesantnim geometrijskim paradoksom, gde na primer broj n označava dimenziju šahovske table n x n.

Mika, koji se nije ženio, imao je svoje prostorije u delu sprata ove jednospratne porodične kuće, dok je u drugom delu živela njegova sestra Mara sa porodicom.

Prvih osam redovnih profesora Beogradskog univerziteta. Mika Alas sedi prvi s desna Prvih osam redovnih profesora Beogradskog univerziteta. Mika Alas sedi prvi s desna. Foto: Wikimedia Commons/sanu.ac.rs

U toku njegovog života, u kući su se sastajali poznati naučnici iz zemlje i inostranstva, a Mika je u njoj stvorio svoja najznačajnija dela. Neprestano je stvarao, a ni u penziji se nije smirivao. Dok je pisao, uživao je u pogledu na Savu i Dunav iz svoje radne sobe.

Preminuo je u toku Drugog svetskog rata, 1943. godine, a kuća je danas u privatnom vlasništvu. Proglašena je za spomenik kulture 1966. godine. 

Bista Mike Alasa ispred kuće / Foto: Dušan Veselinović / Telegraf.rs

(Dušan Veselinović / Pop&kultura / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    19. septembar 2019 | 13:26

    Pa to samo u Beogradu mozete sa vidite. Nikom nista ne smeta, i Hrvatsku zastavu u sred centra da stavis oni ima da setaju kao zombi i nikom nista. Svaka peta Vila ima obeležja masonerije i Jezuita a narod po Beogradu daj boze i da cuo za te organizacije. Neznaju ljudi sta im se desava u Beogradu a hoce da pomognu nekome iz Nisa ili na Kosovo, banana od Drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA