• 12

Šta je sve Marina Abramović govorila o Balkanu, Jugoslaviji i Beogradu

U susret izložbi "Čistač" koja će, posle gotovo pola veka, biti otvorena 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Kako Marina navodi u svojoj knjizi "Prolazim kroz zidove", porodica Abramović je živela u najraskošnijem trosobnom stanu u centru Beograda. Imali su i sluškinju. Roditelji su joj bili partizani i aktivni učesnici Narodnooslobodilačke borbe. Nakon studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i Zagrebu, otišla je iz Jugoslavije 1975. godine. Od tada u svojoj zemlji nije imala nijednu izložbu... Postavlja se pitanje zašto?

Evo šta je Marina Abramović govorila o Balkanu, Jugoslaviji i Beogradu u raznim medijima...

Za BBC na srpskom

- Niko me pre nije pozvao da dođem. Ovo odsustvo nije bilo namerno s moje strane. Razlog za ovako dugo odsustvo je vrlo jednostavan, uz to Muzej savremene umetnosti je bio zatvoren zbog renoviranja čitavu deceniju - izjavila je Marina za BBC na sprskom povodom predstojeće izložbe "Čistač". A povodom izložbe "Balkanski barok" na Venecijanskom bijenalu, na kojoj je četkom skidala ostatke krvi i mesa sa kravljih kostiju, i drugim temama u vezi sa Balkanom i Beogradom, za srpski BBC izjavila je i ovo:

- "Balkanski barok", s jedne strane, predstavlja odgovor na užase rata na Balkanu, a s druge strane je metafora za bilo koji rat u bilo kom vremenu i prostoru. I dalje smatram da niko ne može da opere krv sa svojih ruku. Šta je urađeno - urađeno je.

Marina Abramović

Marina Abramović; Printskrin: rts.rs

- U isto vreme verujem da je jedini način da ne budemo zarobljeni osećanjem krivice i kajanjem i da ne ponavljamo prošlost - da gledamo ispred sebe.

- Čini mi se da od komunizma nije bilo nekih suštinski novih ideologija za koje bih pomislila da su dobre, ali dalje od toga moje interesovanje za tu temu ne dopire.

- Mladi ljudi u Beogradu su oni sa svežim idejama, misle na novi svet i predstavljaju našu nadu u budućnost.

- Bilo je jako malo onih koji su mene i moj rad podržavali kad sam tek počinjala da radim u Jugoslaviji. I to nije bio slučaj samo sa mnom već sa mnogim mladim umetnicima tada, pa smo zbog toga jedni drugima bili podrška.

Marina Abramović

Marina Abramović tokom nastupa; Printskrin: Youtube/Creators

- Imati mentora i nekog ko je prošao kroz slična iskustva je bio luksuz koji nismo imali u to vreme. Umetnost kojom smo se bavili i naše ideje su bile toliko različite od onog što se smatralo prihvaćenim i etabliranim da nas je sistem mnogo češće odbacivao nego podržavao.

Za nemački "Špigl"

- Ne osećam se ni kao Srpkinja, ni kao Crnogorka. Ja sam eks-Jugoslovenka. Potičem iz zemlje koje više nema.

Iz njene knjige "Prolazim kroz zidove" koju je izdao "Samizdat"

- Živeli smo u samom centru Beograda, u raskošnom trosobnom stanu i imali sluškinju. Oduvek sam znala da je naš dom najraskošniji u gradu, a tek kasnije sam shvatila da živimo u jevrejskom stanu koji su zaplenili nacisti, pa kasnije partizani.

marina abramovic umetnik je prisutan

Marina je imala u najmanju ruku zanimljive umetničke nastupe; Foto: Promo

- Potičem iz mračnog okruženja. Takva je bila posleratna Jugoslavija, od sredine četrdesetih do sredine sedamdesetih godina XX veka. Komunistička diktatura, kojom je upravljao maršal Tito. Stalno su vladale nestašice svega i svačega, posvuda sivilo. Ima nešto osobeno u komunizmu i socijalizmu – nekakva estetika zasnovana na čistoj ružnoći. Beograd moga detinjstva nije čak imao ni monumentalnost poput moskovskog Crvenog trga. Sve je bilo nekako polovno. Kao da je vrhuška sve posmatrala kroz prizmu nečijeg tuđeg komunizma i stvarala nešto manje dobro i manje funkcionalno, a više sjebano.

- Uvek se sećam javnih prostorija – sve su bile okrečene u prljavozelenu boju, a odozgo su visile gole sijalice koje su davale sivo svetlo pod kojim svi kao da su imali podočnjake. Kombinacija te svetlosti i boje zidova činila je da boja kože svima deluje žućkastozeleno, kao da imaju bolesnu jetru. Čime god da ste se bavili, uvek je bilo prisutno osećanje represije, i jedna mala doza depresije - napisala je Marina Abramović u svojim memoarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rale

  Studirala likovnu umetnost u Bgd , a postdipl.studije kompletirala uZgb ! Upisala u bgd sa 19 a kopmpl. u Zgb sa 23 , i predavala u NS ? Valjda nije ! Da li je ovo bila Prva lazna diploma u YU , ili je to ipak bila privilegija komunisticke dece . U Kg losi djaci Gimnazije , koji nisu mogli da je zavrse , prelazili su u Racu u carvrtoj godini , po diplomu! Ali , dozvoljeno , samo deco komunista ! Ova isla u Zagreb . A mozda je i diploma is Zgb , ako je ima , post factum! Krunicka i Stanija su dame I likovi za ovu internationalnu , komunisticku starletu , tj. Baku . A “komunisti , kao rotkvice . Spolja crveni , a unutra beli “. Kundera .

  10
  5

  Podelite komentar

 • Jovan Ktć

  Njena umetnost je po sistemu: Jeste da je ludo, ali prva sam se setila. Kao onaj slikar koji je platno premazao belom bojom i nazvao " sliku" " Beli kvadrat na beloj podlozi". Jeste možda duhovito, ali to nije umetnost! Ko ovo što Marina radi, neka uživa.

  14
  7

  Podelite komentar

 • markan

  gledao sam je pre neki dan na tv. vidise daje umetnica ali nss narod bi rekao za nu dr.laza lazarevic place

  10
  11

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima