• 1

Fantastična besplatna Noć istraživača u Beogradu: Laserska harfa, zeleni krovovi, toplotna ostrva...

Još jedna Noć istraživača koju ne smete da propustite

  • 1

Radoznale građane svih uzrasta 27. i 28. septembra na desetinama lokacija u Beogradu očekuju naučni izazovi koji otkrivaju uzbudljivo i zabavno lice nauke u okviru programa "Evropska noć istraživača", najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u Kombank dvorani.

Evropska noć istraživača održaće se poslednjeg vikenda u septembru u čak 29 gradova u Srbiji i svi sadržaji su besplatni za posetioce.

Najobimniji program "Evropske noći istraživača" održaće se u Beogradu.

Aleksandra Patenković, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" u Beogradu, napominje da su spremili program za sve uzraste.

Evropska noć istraživača

Noć istraživača rezervisana je za septembar; Foto: Promo/Evropska noć istraživača

- U tržnom centru Big posetioci će videti lasersku harfu koja je produkt ideje jednog istraživača koji je u stvaralačkom zanosu spojio programiranje i muziku. Imaćemo različite ekperimente iz oblasti programiranja i robotike. Obradićemo teme nezvanih posetioca u gradovima kao što je to bio slučaj sa divljim svinjama u Beogradu prošlog proleća - kazala je Patenković i najavila Street 3D crtanje kao program Evropske noći istraživača.

U Francuskom institutu, prema njenim rečima, biće predstavljeni mikrofluidni čipovi ili robot koji sluša.

- Zeleni krovovi i toplotna ostrva kao ilustratori problema i rešenja klimatskih promena biće takođe predstavljeni u okviru ove izuzetne manifestacije - kazala je Patenković.

Popajevo tajno oružije, baterija u saksiji ili kockasti balon od sapunice deo su naučnog spektakla koji čeka sve one koji zavire u Otvorenu laboratoriju Fakulteta za fizičku hemiju.

Zavod za intelektualnu svojinu predstaviće prvi patent registrovan u Srbiji, ali i druge izume naših istraživača.

Evropska noć istraživača

Foto: Noć istraživača

U Tašmajsdanskom parku biće prilike da se svi oprobaju u sportskim i naučnim izazovima, dok će u Institutu Servantes biti dodeljene specijalne nagrade na konkursu "NeMogući dizajn", "Kadar za nauku" i "Science Revolution"

Obe večeri trajanja manifestacije obeležiće i naučni autobusi koji će prevoziti putnike, ali i naučnike na linijama 31 i 16.

Tokom ove gradske vožnje putnici će moći da razgovaraju sa naučnicima i upoznaju se sa njihovim naučnim oblastima.

Uz to biće u prilici da nauče kako da se oslobode stresa ili da izmere otpornost između svojih ruku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima