Izložba u Zrenjaninu posvećena stripu predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja

Izložbena postavka koju će Zrenjaninci imati priliku da pogledaju do 30. septembra predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja

  • 0

U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 23. septembra u 19h biće otvorena nova izložbena postavka posvećena stripu.

Izložba „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji“ organizuje se u saradnji sa pančevačkim udruženjem KomunikaArt. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je izložbu uvrstilo u okvir nacionalnog programa za obeležavanje Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Selektor strip programa je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, a producentkinja izložbe je Snežana Ćuruvija. Izložbena postavka koju će Zrenjaninci i Zrenjaninke imati priliku da pogledaju do 30. septembra predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja. U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 23. septembra u 19h biće otvorena nova izložbena postavka posvećena stripu.

Izložba „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji“ organizuje se u saradnji sa pančevačkim udruženjem KomunikaArt. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je izložbu uvrstilo u okvir nacionalnog programa za obeležavanje Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Selektor strip programa je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf a producentkinja izložbe je Snežana Ćuruvija. Izložbena postavka koju će Zrenjaninci i Zrenjaninke imati priliku da pogledaju do 30. septembra predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja.

Dikan, najvažniji srpski strip, preživeo pola veka Foto: Telegraf

PerSu marketi

Publika može da poleda izložbu do 30. septembra.

– Pregledajući radove koji su pristigli, ne možete da zažmurite pred činjenicom da je Evropa takođe bila kolevka kolonijalizma, kulturnog i svakog drugog rasizma, da je uništavala kulture koje su joj se činile nerazumljivim i stranim, da i ne spominjemo mračnjaštvo u doba fašizma. Složio bih se sa svakime ko bi rekao da je to „prošlost koju bi trebalo da prevaziđemo kroz zajedničke napore“. Ali, razgledajući ove radove, stiče se nevesela slika o Evropi DANAS – komercijalizam, komformizam cvetaju.

Izbeglička kriza, koja je u dobroj meri izazvana upravo lošom, intervencionističkom politikom zapadnih zemalja, pretvorila se u antiemigrantsku histeriju koju potpiruju populistički, desničarski nastrojeni političari. Jedino što danas sprečava buktanje nacional- romantizma u Evropi je politička korektnost, ali jasno vam je kakva su osećanja većine.

Nije li unija evropskih zemalja trebala da bude nešto… potpuno drugačije? A ako je to zaista uspešna zajednica, zašto zemlje poput Velike Britanije istupaju iz nje? Eto, puno je pitanja, a umetnici – kao senzitivniji deo društva, osećaju da je o tome potrebno govoriti. Upravo je ta zapitanost način da se dođe do pozitivnih rešenja, i dubljih uvida, što je svakako suština naše zajedničke tradicije - rekao je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA