• 0

Izložba u Zrenjaninu posvećena stripu predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja

Izložbena postavka koju će Zrenjaninci imati priliku da pogledaju do 30. septembra predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja

  • 0

U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 23. septembra u 19h biće otvorena nova izložbena postavka posvećena stripu.

Izložba „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji“ organizuje se u saradnji sa pančevačkim udruženjem KomunikaArt. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je izložbu uvrstilo u okvir nacionalnog programa za obeležavanje Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Selektor strip programa je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, a producentkinja izložbe je Snežana Ćuruvija. Izložbena postavka koju će Zrenjaninci i Zrenjaninke imati priliku da pogledaju do 30. septembra predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja. U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u ponedeljak, 23. septembra u 19h biće otvorena nova izložbena postavka posvećena stripu.

Izložba „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji“ organizuje se u saradnji sa pančevačkim udruženjem KomunikaArt. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je izložbu uvrstilo u okvir nacionalnog programa za obeležavanje Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Selektor strip programa je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf a producentkinja izložbe je Snežana Ćuruvija. Izložbena postavka koju će Zrenjaninci i Zrenjaninke imati priliku da pogledaju do 30. septembra predstaviće 42 autora iz 25 evropskih zemalja.

Dikan, najvažniji srpski strip, preživeo pola veka

Foto: Telegraf

PerSu marketi

Publika može da poleda izložbu do 30. septembra.

– Pregledajući radove koji su pristigli, ne možete da zažmurite pred činjenicom da je Evropa takođe bila kolevka kolonijalizma, kulturnog i svakog drugog rasizma, da je uništavala kulture koje su joj se činile nerazumljivim i stranim, da i ne spominjemo mračnjaštvo u doba fašizma. Složio bih se sa svakime ko bi rekao da je to „prošlost koju bi trebalo da prevaziđemo kroz zajedničke napore“. Ali, razgledajući ove radove, stiče se nevesela slika o Evropi DANAS – komercijalizam, komformizam cvetaju.

Izbeglička kriza, koja je u dobroj meri izazvana upravo lošom, intervencionističkom politikom zapadnih zemalja, pretvorila se u antiemigrantsku histeriju koju potpiruju populistički, desničarski nastrojeni političari. Jedino što danas sprečava buktanje nacional- romantizma u Evropi je politička korektnost, ali jasno vam je kakva su osećanja većine.

Nije li unija evropskih zemalja trebala da bude nešto… potpuno drugačije? A ako je to zaista uspešna zajednica, zašto zemlje poput Velike Britanije istupaju iz nje? Eto, puno je pitanja, a umetnici – kao senzitivniji deo društva, osećaju da je o tome potrebno govoriti. Upravo je ta zapitanost način da se dođe do pozitivnih rešenja, i dubljih uvida, što je svakako suština naše zajedničke tradicije - rekao je Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima