• 0

Bosanski konceptualni umetnik postavio minijaturnu instalaciju iza ograde suda u Hagu

Odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o embargu na uvoz oružja u Jugoslaviju 90-ih godina bila je pogrešna, ističe Dervišević

  • 0
embargo, hag

Derviševićeva izložba ispred Haškog tribunala; Foto: Klix.ba

Ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu konceptualni umetnik Almir Dervišević postavio je umetničku instalaciju pod nazivom "Embargo 1991-1995", a u znak "sećanja na na 25. septembar 1991. godine kada je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija rezolucijom 713 doneo odluku o embargu na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviji".

Kako kaže ovaj umetnik, iako je ova odluka bila pogrešna s obzirom na njene katastrofalne posledice, Ujedinjene nacije ostale su dosledne primeni embarga tokom čitavog perioda rata u Bosni i Hercegovini, pa je stoga odlučio da ovim malenim figuricama ukaže na nepravdu.

embargo, hag

Derviševićeva izložba ispred Haškog tribunala; Foto: Klix.ba

Dervišević optužuje UN da su ćutale na "agresiju koju su Srbija, Crna Gora i Hrvatska činile prema narodu Bosne i Hercegovine".

- Danas smo svedoci različitih oblika agresije na Bosnu i Hercegovinu: ekonomske i političke agresije, agresije na identitet, agresije na njene prirodne resurse kao i mnoge druge oblike agresije koji za cilj imaju da stvore etnički čiste teritorije kao i samo uništenje države Bosne i Hercegovine - objasnio je on, piše Klix.ba.

embargo, hag

Derviševićeva izložba ispred Haškog tribunala; Foto: Klix.ba

Realizacijom instalacije "Embargo’" i sećanjem na 25. septembar 1991. godine autor je želeo da inspiriše istraživače da detaljnije utvrde sve posledice embarga na dešavanja u Bosni i Hercegovini.

- Nadam se da će svaki čovek i svaki narod zaista imati pravo na samoodbranu i da niko neće moći da ugrozi to pravo i njegovu primenu. Uskratiti tako jedno osnovno pravo u budućnosti se ne može više smatrati pogrešnom odlukom i politikom već predstavlja zločin protiv čoveka i čovečnosti - rekao je.

Dodao je i da se nada da narod Bosne i Hercegovine više nikada neće zavisiti od tuđih odluka već da će pronaći rešenja kako bi vođen vlastitim kapacitetom, ljubavi prema istini i pravdi.

Ostaje nepoznanica koliko je ljudi uopšte videlo ovu umetničku postavku kao i da li su građani Bosne i Hercegovine saglasni sa ovim umetnikom.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima