Neobična vrata i zanimljivi ukrasi oko prozora: Znate li ko je živeo u Svetogorskoj 27?

Kao objekat izdužene osnove, kuća je i tada privlačila poglede prolaznika, koji su znali da u njoj, pored uglednog trgovca, živi i poznati narodni slikar...

  • 2
Kuća i atelje Uroša Predića danas Kuća i atelje Uroša Predića danas / Foto: Wikipedia/Dejandanailov

Već više od 100 godina, u Svetogorskoj 27 u Beogradu, stoji kuća u kojoj je živeo Uroš Predić – srpski slikar realizma.

Podignuta je 1908. godine prema želji Uroševog brata Josifa, a prema projektu arhitekte Nikole Nestorovića.  Među drugim prepoznatljivim zdanjima arhitekte Nikole Nestrovića su i zgrada današnjeg Narodnog muzeja, Hotel Bristol, Tehnički fakultet i Univerzitetska biblioteka. Uroš se u ovu jednospratnu porodičnu kuću uselio već naredne godine, kada je Josif, iz bratske ljubavi, dozidao stan i atelje koje se nalazilo u gornjem desnom delu kuće.

Fasada ovog upečatljivog ružičasto-žutog zdanja oslikana je u tadašnjem popularnom duhu secesije. Atelje je naknadno dograđen uz postojeći objekat sa dvorišne strane. Dekoracija u vidu floralnih elemenata može se videti iznad ulaznih vrata i prozora, kao i u linearnoj plastici vinove loze, dok izgled krovnog venca govori o još uvek snažno prisutnoj tradiciji akademizma. Kao objekat izdužene osnove, kuća je i tada privlačila poglede prolaznika, koji su znali da u njoj, pored uglednog trgovca, živi i poznati narodni slikar.

Uroš Predić Uroš Predić / Foto: edukacija.rs

Uroš je u ovoj kući naslikao mnoga značajna dela, koja su u velikoj meri odredila pravac srpskog slikarstva početkom 20. veka. Njegovo stvaralaštvo uključuje razne studije, skice, crteže, ilustracije, vinjete, slike, ikonostase.

Naslikao je portrete raznih naučnika, glumaca, književnika, kraljevskih porodica, ali i običnih građana koji su u njemu prepoznali svog vernog slikara. Bio je precizan, pedantan, neumoran, beležio je i najmanje detalje, i sve to je prikazivao kroz jednostavnost boja i oštrinu linije. Družio se i putovao, ali je bio povučen i predan svom poslu.

Uroš Predić je preminuo u ovoj kući 1953, u 95. godini.

Zdanje je proglašeno za spomenik kulture 1987. godine.

Uroš Predić, virtouz na kičici

Remek delo Uroša Predića "Siroče na majčinom grobu" već tačno 131 godinu zadivljuje ne samo veštinom kojom je naslikano, već i osećanjem koju prenosi.

Predić je 1888. godine naišao na pesmu mađarskog poete Jožefa Etveša "Smrznuto dete", koja ga je toliko inspirisala da je ubrzo stvorio sliku "Siroče na majčinom grobu", koja će u narednom vremenu postati jednim od najprepoznatljivijih dela srpske likovne umetnosti.

Uroš Predić , Siroče na majčinom grobu Siroče na majčinom grobu; Foto: Wikipedia/Micki

(Dušan Veselinović / Pop&Kultura / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    3. oktobar 2019 | 12:29

    Prelepa zgrada. Bilo bi lepo kada biste cesce pisali ovakve tekstove, da predstavljate sve znacajne gradjevine Bg, a i drugih gradova.

  • Ducca

    3. oktobar 2019 | 12:24

    Drago mi je da postoje ovakve ozbiljne price o pravim vrednistima. Svaka cast😊

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA