≫ 

Nišlije imaju prilike da u svom gradu vide neprocenljivu kolekciju slika Save Šumanovića

Kroz 27 slika prikazana je najzrelija faza rada umetnika, kojeg su ubile ustaše

  • 0

Više od 300 slika čuva se u Galeriji slika "Sava Šumanović", a deo tog umetničkog stvaralaštva stigao je i u Niš, i to posle 30 godina, u organizaciji Galerije slika iz Šida i Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša.

Autor izložbe dr Vesna Burojević objašnjava za "Blic" da ceo Šid dobija značaj kroz Savu Šumanovića, koji je poslednje godine svog života upravo proveo u tom gradu i dela nastala u periodu od 1932. do 1942. godine predstavljaju najzreliju fazu umetničkog stvaralaštva.

- Priredili smo izbor od 27 slika sa kojima smo pokušali na pravi način da predstavimo ono što je Sava Šumanović stvarao tokom poslednje decenije života. Za tih 10 godina naslikao je 600 slika, polovina njih je kod nas u galeriji u Šidu. uvek pominjem mudrost i upornost njegove majke Perside Šumanović, jer da nije bilo nje, ne bi bilo ni Save. Podržala je svog sina na putu da postane veliki umetnik, sačuvala je slike nakon njegove smrti za vreme Drugog svetskog rata i poklonila svima nama - objašnjava Burojević.

Sava Šumanović Foto: Wikipedia/public domain

Kako ona ističe, ovakve izložbe je teško organizovati van ustanove u Šidu. Ipak u grad na Nišavi stigli su pejzaži i aktovi.

- Nadam se će svi u mislima i duši uspeti da stvore utisak koliko je Sava Šumanović veliki umetnik i koliko je njegovo delo veliko. Poslednja decenija je najzrelija stvaralačka faza, to se slažu svi - objasnila je Burojevićeva na otvaranju izložbe 30. septembra u Nišu.

Prema najavi direktorke GSLU Emilije Ćoćić Bilić, za ljubitelje umetnosti izložba će biti otvorena do 20. oktobra u Oficirskom domu u Nišu. Da je Niš grad željan kulture, potvrdili su i okupljeni na otvaranju izložbe, ali i sam gradonačelnik Darko Bulatović, koji je najavio još veća ulaganja u kulturu.

Najzrelija faza Save Šumanovića

Poslednja decenija stvaralaštva Save Šumanovića spada u najzreliji stvaralački period čuvenog slikara kada je nastalo 600 umetničkih dela. Polovina tih slika nalazi se u Šidu, a zaveštala ih je Persida Šumanović, majka umetnika, koja je uspela i tokom Drugog svetskog rata da sačuva umetničko blago.

Sava Šumanović (1896–1942) rođen je u Vinkovcima, ali je od svoje četvrte godine živeo u Šidu, rodnom mestu svojih roditelja. Gimnaziju je završio u Zemunu, a umetničko obrazovanje započeo u Višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu, gde je i realizovao prvu samostalnu izložbu 1918. godine.

Svoje usavršavanje nastavio je u Parizu, u ateljeu Andrea Lota kada je imao priliku da se susretne sa brojnim umetnicima. U Parizu je ponovo boravio od 1925. do 1929. godine. Međutim, zbog iscrpljenosti i bolesti odlučuje da se ipak vrati u Šid 1930. godine, a dve godine po povratku počinje intenzivno da stvara. Za samostalnu izložbu 1939. u Beogradu pripremio je čak 410 slika, imao je uspešnu izložbu, ali baš tada počeo je Drugi svetski rat.

Iako je rat, Sava ne prestaje da stvara, samo što na svojim slikama više ne ostavlja potpis, kao da nagoveštava svoj odlazak, ostaje vrhunsko delo i datum. Tako je 28. avgusta uhapšen u ustaškoj raciji i odveden u Sremsku (tada Hrvatsku) Mitrovicu. Tog jutra na štafelaju ostala je upravo dovršena slika, poslednja iz triptiha "Beračice", dva dana kasnije streljan je i sahranjen u masovnoj grobnici zajedno sa 120 meštana.

Stanovnici Šida posebno su ponosni na Šumanovića ali i na njegovu zaostavštinu koja je dobrim delom ostala u njihovom gradu, i to zahvaljujući njegovoj majci.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA