• 0

Izložba slika Miodraga B. Protića u Galeriji "Rima"

Postavku će činiti dve slike pozajmljene iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i slike iz Protićeve porodične zaostavštine

  • 0

Izložba slika Miodraga B. Protića, jednog od naših najznačajnijih umetnika druge polovine 20. veka, biće otvorena 11. oktobra u beogradskoj Galeriji "Rima", u Pariskoj ulici broj 8.

Slikar, likovni kritičar i teoretičar moderne umetnosti, strateg u oblasti kulturnog ivota, osnivač i višegodišnji upravnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Miodrag B. Protić bio je subjekt sveta umetnosti od višestruke važnosti.

Izložbu će otvoriti autor izložbe, istaknuti istoričar umetnosti Jerko Denegri, dugogodišnji kustos Muzeja savremene umetnosti i blizak Protićev saradnik.

Posredi je druga izložba koju Galerija "Rima" posvećuje ovom uglednom umetniku.

Nakon izložbe održane 2015. godine u kragujevačkom izložbenom prostoru Galerije "Rima", kada su u fokusu bila dela iz šeste decenije, u beogradskoj galeriji je koncept izložbe usmeren na dela Miodraga B. Protića iz sedme i osme decenije 20. veka.

Postavku će činiti dve slike pozajmljene iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i slike iz Protićeve porodične zaostavštine.

Ovaj period zauzima posebno važno mesto u Protićevoj umetničkoj biografiji.

Zahvaljujući svom iskustvu stečenom u Njujorku, poznanstvu sa Alfredom Barom, osnivačem Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, direktorom Darnankurom i arhitektom Filipom Džonsonom, Miodrag B. Protić svojim angažmanom 1965. godine menja tok domaće kulturne istorije otvaranjem Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, čiji je osnivač i prvi direktor.

Kao slikar je stekao važna priznanja, samostalno je izlagao i učestvovao je u selekcijama Jugoslavije na izložbama u inostranstvu.

Publika će izložbu moći da pogleda do 11. novembra 2019. godine.

Daljinac

Video: Izložba radova 24 umetnika sa Balkana

 

(Tanjug.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima