≫ 

Informbiro je surovo ismevao Tita, a SFRJ zaplenila sve te karikature: Prvi put će biti izložene

Deo ovog materijala, koji su tadašnji državni organi zaplenili, čuva se u Muzeju Vojvodine i ovom prilikom će prvi put biti predstavljen publici

  • 10

Povodom obeležavanja Dana muzeja sutra u Muzeju Vojvodine u 12 sati otvara se izložba "Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa".

Autorka izložbe je Kristina Meneši, viša kustoskinja, istoričarka Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine. Izložbu će otvoriti književnik, publicista i prevodilac Ivan Ivanji.

Postavka na specifičan način tematizuje jedan od najznačajnih događaja u istoriji Jugoslavije - Rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine, odnosno događaje koji su usledili nakon nje.

Pored kratkog osvrta na istorijski kontekst sukoba zemalja Informbiroa sa tadašnjom FNRJ i njenim rukovodstvom, izložba se bavi vodećim tezama propagandnog narativa SSSR-a o prilikama u jugoslovenskoj državi i to posredstvom mnoštva IB karikatura iz Zbirke dokumenata Muzeja Vojvodine, grupisanih u tematske celine.

Karikature Tito je predstavljan sa dolarima u džepu, krvavom sekirom u ruci i Hitlerovom knjigom pod miškom Foto: feldgrau.info

Objavljivane prvenstveno u IB glasilima, ove karikature takođe su štampane i distribuirane zasebno. Zajedno sa ostalim propagandnim materijalom Informbiroa, unošene su u Jugoslaviju na različite načine - bacanjem iz vazdušnih balona, poštanskim pošiljkama, ubacivanjem u prtljag putnika, preko posada stranih teretnih brodova na Dunavu.

Deo ovog materijala koji su tadašnji državni organi zaplenili, čuva se u Muzeju Vojvodine i ovom prilikom će prvi put biti predstavljen publici.

Postavka će biti otvorena do 25. novembra ove godine.

Video: Rekla je NE Titovom sekretaru zbog istinske ljubavi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salence

    25. oktobar 2019 | 16:44

    Zahvaljujuci Titu Jugoslavija nije postala Sovjetska gubernija gde se islo u logore u Sibiru I gde je Staljin ubio vise svojih ljudi nego Hitler. Da nije bilo Golog Otoka gde je mali broj komunista Staljinista bio izolovan cela Jugoslavija bi bila Goli Otok. A posle je poceo solidan zivot I sve veca sloboda,

  • Pobesneli Maks

    25. oktobar 2019 | 10:45

    Dok je vladao komunizam u srbiji stvarno su srbi bili izgubili identitet totalno, propagiralo se bratstvo i jedinstvo a sa kim to jedinstvo i bratstvo? Sa hrvatima albancima vatikanom i ostalima...ne hvala

  • nikolas

    26. oktobar 2019 | 08:11

    JOSKA JE I BIO KASAPIN -MONSTRUM I MASOVNI UBICA SRBA-900HILJADA SRBA JE NESTALO U NJEGOVOJ JUGI!!! KRVOLOKU JE PODIGNUTA KUCA CVECA!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA