• 9

Nekad je crtao grafite krijući se, a sad mu aplaudiraju: Nijedan njegov mural nikad nije prekrečen

Na naše pitanje da li i nakon pet godina njegovog rada postoje oni koji se bune i negoduju kada ga vide sa sprejem, on odgovara da ih ima, ali da njihov broj postaje zanemarljiv

  • 9

Andrej Josifovski Pijanista je prvi muralista zbog čijih se grafita ne buni niko i čije grafite još niko nije prekrečio. Znate ga po džinovskom muralu Nikole Jokića u Somboru, po muralu Teodosića i Đokovića na Bežanijskoj kosi, ali i po onima na Dorćolu.

Možda mu ne znate lik, ali njegova dela sigurno znate. Prošli ste najmanje pored jednog, kladimo se da ste zastali i divili mu se. Zato smo ga i doveli na štand portala Telegraf.rs na Sajam medija, kako biste videli ko se krije iza onih fantastičnih radova na zidovima.

Kada smo razgovarali sa Andrejem pre nekoliko godina, priznao nam je da ima sveščicu u kojoj su ispisane ideje o zidovima koje bi želeo da iscrta po Beogradu, a koju krije od policije.

Andrej Josifovski Pijanista

Andrej Josifovski/ Foto: Milena Đorđević

- Sveščica i dalje postoji, ne možete da je vidite naravno (smeh). Ona stoji na polici iznad kreveta i kada se probudim u ludilu noći, u nju zapišem ono što mi je palo na pamet. Mada, ima tu još barem 10 ideja koje bih želeo da realizujem - rekao nam je Pijanista. 

Na naše pitanje da li i nakon pet godina njegovog rada postoje oni koji se bune i negoduju kada ga vide sa sprejem, on odgovara da ih ima, ali da njihov broj postaje zanemarljiv.

- Sve je manje onih koji se bune kada me vide sa sprejem. To, uglavnom, bude neka starija osoba koja još nije sigurna šta je ono što ja želim da uradim ispred zida, ali, ako sam već počeo sa radom, onda nemam problema - izjavio je Josifovski.

Andrej Josifovski Pijanista

Pokazao nam je kako pravi skice iz kojih se kasnije rode džinovski murali na zgradama/ Foto: Milena Đorđević

U videu na početku teksta pogledajte ceo razgovor sa Andrejem, u kom nam je otkrio da li zna koliko je murala naslikao, na koliko kvadrata, i šta ga je najviše obradovalo na samostalnoj izložbi "Pijanista - pet godina na ulici, zid i delo", održanoj 3. oktobra. 

A pogledajte i kako to izgleda kad Pijanista crta uživo, pred našom kamerom.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

I'm so proud that I've organised the second Runaway International Street Art Festival in my country! Left facade @kraljica_vila @pijanistq Right facade @sles_nnm @514.415 "RUNAWAY" International Street Art Festival vol.2 Belgrade, Serbia 2017. Photo @skyman_studio #usracuse #runaway #mural #muralsdaily #artwork #pijanista #tkv #artist #streetart #streetartist #streetartofficial #globalstreetart #streetarteverywhere #streetartglobe #instaart #serbia #belgrade #beograd #srbija #festival #streetartfestival #runawayinternationalstreetartfestival #art #lift #camera #thouart #tmoua #ingf #instaart #muralsdaily #instagrafite

Објава коју дели Andrej Josifovski - PIJANISTA (@pijanistq) дана

Video: Kažu im da šaraju, a oni sivilo pretvaraju u boju: Ovi umetnici žele od Beograda da naprave prestonicu murala

(Ivana Trišić)

Komentari

  • Dragica

    Svaka cast momce. Divno. Samo tako nastavi.

  • Владица

    Што не дође до Ниша па да мало у мом крају рекламира његову уметност

  • Ljubica

    Svaka čast!!Bravo!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima