• 0

Izložba Teodore Stojanović u galeriji "Lucida": Slike koje će vas naterati na razmišljanje

Može li se stići do pune slobode?

  • 0
Teodora Stojanović

"The Spirit of the Somma", akril na platnu, Teodora Stojanović / Foto: Promo

Izložba slika "Sloboda ili privid", akademskog slikara Teodore Stojanović, otvorena je u galeriji "Lucida", u Čika-Ljubinoj ulici 11 u Beogradu.

Izložbu je otvorila kustos galerije i istoričar umetnosti Mira Vujović, a predstavljene su slike koje je umetnica radila od 2017. do danas.

Autorka kroz slike polemiše o slobodi na više načina. Za nju postoji više vrsta slobode: sloboda koja je prava potpuna - to je sloboda duha od tela, prirodna sloboda, sloboda u okviru pravnih zakona, sloboda od nametanja volje mase i vladavine mnoštva.

Autorka zastupa Platonovu teoriju da sa rođenjem duša pada u telo - telo je tamnica duše. Duša je zarobljena u telu i sputana. Dolaskom u telo ona zaboravlja i ostaje joj samo bledo sećanje idealnog sveta.

Ovom izložbom kroz slike i tekstove Teodora je dala svoje viđenje slobode, sveta, života, boga, ljudskih mana, vrlina kao i same ljudske prirode. Tako izražava svoje mišljenje po segmentima koji su za nju nerazdvojni delovi jedne ogromne celine i kroz njih polemiše sa publikom.

Teodora Stojanović je rođena u Beogradu 1981. godine. Dobitnica je brojnih nagrada, izlagala je na više izložbi u zemlji i inostranstvu, članica je ULUS-a, ULUPUDS-a, ICAF-a, ASE, Kulturne mreže srbije, Centra za lični rast i razvoj “Kesejić“.

Izložbu možete posetiti do 16. novembra radnim danima od 12h do 18h i subotom do 13h.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima