• 0

"Borim se za očuvanje lepote grada": Izložba Vuka Vučkovića u Narodnom muzeju Pančevo

Nakon Beograda, Njujorka, Novog Sada, Čikaga, Londona i Beča umetnik je seriji pridružio i svoj rodni grad...

  • 0
Vuk Vučković

Vuk Vučković i slika "Pančevo", ulje na platnu / Foto: Promo

"Uzbudljivi gradovi - Pančevo", samostalna izložba slika Vuka Vučkovića, biće otvorena 8. novembra u 19h u Narodnom muzeju Pančevo.

Vuk je domaćoj, ali i inostranoj publici, poznat po seriji slika "Uzbudljivi gradovi" na kojima veoma detaljno predstavlja panorame gradova, ističući objekte koje ih čine jedinstvenim i prepoznatljivim.

Nakon Beograda, Njujorka, Novog Sada, Čikaga, Londona i Beča umetnik je seriji pridružio svoj rodni grad, Pančevo, na čijoj slici je radio u toku 2019. godine. Na izložbi u Narodnom muzeju publika će imati priliku da premijerno pogleda sliku Pančeva kao i sve gradove serije, koju je Vuk započeo 2014. godine.

Vuk Vučković

Vuk Vučković, "London", ulje na platnu / Foto: Promo

- Sebe stavljam u ulogu beležnika, likovno pravim zabelešku grada u sadašnjici. Borim se za očuvanje lepote grada, podsećam na nju. Pokušavam da istaknem dobre stvari koje čine jedan grad, da ga u pozitivnom svetlu prikažem starosedeocima i turistima. Ljudi se poistovećuju sa gradovima, oni im izazivaju jake emocije, gradovi su nekad izvan granica i država Moja namera je da kroz ovu seriju slika podstaknem u posmatraču želju da proširi svoje znanje o kulturi i istoriji gradova koje slikam, sa idejom da kad naučimo, onda ćemo razumeti, a kad razumemo onda ćemo čuvati i negovati - kaže Vučković o svom stvaralaštvu.

Izložba će biti otvorena do 8. decembra.

Vuk Vučković

Vuk Vučković, "Beograd" detalj, ulje na platnu / Foto: Promo

O umetniku:

Vuk Vučković je rođen 1986. u Pančevu, diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Redovnu izlagačku aktivnost Vučković ima od 2007. godine, i do sada je izlagao na 23 samostalne više od 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo. Njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora.

Video: Kažu im da šaraju, a oni sivilo pretvaraju u boju: Ovi umetnici žele od Beograda da naprave prestonicu murala

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima