• 3

Obnova doma poslednjih Romanovih je koštala 28 miliona evra

Renovacija palate je počela 2012. godine, a za javnost je potpuno zatvorena tri godine kasnije...

  • 3

Aleksandrova palata, poslednji dom ruskog cara Nikolaja II Romanova i njegove porodice pre svrgavanja s vlasti, ponovo će biti otvoren za javnost idućeg leta nakon obnove vredne više miliona dolara, objavile su ruske vlasti.

Palata se smatra jednim od najboljih radova italijanskog arhitekte Đakoma Kvarengija. Izgrađena je krajem 18. veka za cara Aleksandra I, a 1905. postala je stalna rezidencija poslednjeg ruskog cara.

Smeštena na rubu bivše carske prestonice Sankt Peterburga, obnova palate počela je 2012. godine. Za javnost je potpuno zatvorena tri godine posle. 

Olga Alexandrovna of Russia, Romanovi

Poslednja ruska carska porodica Romanov - Sleva nadesno: Olga, Marija, Nikolaj, Aleksandra, Anastasija, Aleksej i Tatjana / Foto: Wikimedia/Library of Congress

Obnova je dosad koštala dve milijarde rubalja (28 miliona evra). Obnavljali su se uglavnom podovi, svodovi i tapiserije.

Prve prostorije koje će se opet otvoriti javnosti uključivaće sobe cara i carice i carevo kupatilo dizajnirano u maurskom stilu.

- Aleksandrova palata predstavlja posebno mesto. Izgrađena je za privatni život carske porodice - kaže Olga Taratjanova, direktorka muzeja u Carskom selu.

alexander palace tsarskoe selo russia

Aleksandrova palata / Foto: Wikipedia/Flying Russian

Suprotno od drugih palata, Aleksandrovu nisu uništili nacistički vojnici u toku Drugog svetskog rata. Služila im je kao vojno zapovedništvo i zatvor. U dvorištu je bilo groblje snaga SS-a.

Iz Aleksandrove palate su car Nikolaj, carica Aleksandra, njihova deca Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej, kao i sluge i pratnja proterani u Tobolsk u Sibiru, u avgustu 1917. godine.

Kasnije su svi odvedeni u Jekaterinburg gde su ih pogubili boljševici u julu 1918. godine.

(rs.n1info.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade6

    Srbi i Rusi imaju samo dve zajednicke stvari bili i ostali pravoslavci i unisteni od komunizma.

  • nikolas

    VECNA MU SLAVA I HVALA JER DA NEBI ROMANOVIH SRBI BI NESTALI KAO NAROD !!! STRELJANI SU PO NALOGU LENJINA A NA ISTI DAN 1946 GODINE STRELJAN JE SOLUNAC GENERAL DRAZA MIHAJLOVIC -SEKIROM ISKASAPLJEN I UBACEN U KRECANU PO NAREDJENJU JOSKE BROZA FERDINANDA!!! ROMANOVI SU PROGLASENI SVETCIMA A NASEM DRAZI SE NEZNA GROBA!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima